event-162761 event-162761

Näyttelyt

Bea Zoltai: Läpikuultavia kerroksia galleria U:ssa


Järjestäjä:Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus
Paikka:galleria U (Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus)
Osoite:Kaisaniemenkatu 10
00100 Helsinki
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Bea Zoltai: Läpikuultavia kerroksia galleria U:ssa

Bea Zoltai: Läpikuultavia kerroksia galleria U:ssa 19.1.–27.2.2017

Bea Zoltai päätti opintonsa Unkarin kuvataideyliopistossa 1993. Hänen teoksiaan on yksityisissä kokoelmissa Milanossa, Brasiliassa, Genevessä, Lontoossa ja Budapestissä.
Zoltain hienovaraiset öljymaalaukset ovat sarja olemisen tilasta ulkona ja sisällä. Ne kuvaavat ikkunoita ja ovia. Teokset eivät vastaa kysymykseen mitä on ikkunan, oven tai verhon takana, vaan teokset sijoittavat katsojan tälle tai tuolle puolelle. Tuntematon ja mahdollisuuksien maailma sijaitsee verhon ja oven takana.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 18.1. klo 18–19.

Näyttelyn avaa Hanna Nikander, museopalveluiden päällikkö, Järvenpään taidemuseosta.

"Jokunen vuosi sitten, kun kävelin eräällä kadulla Budan puolella, rakennustyöläiset olivat parhaillaan nostamassa siirtolavalle 130 vuotta vanhoja ikkunaluukkuja. Vein luukut sitten kotiin ja käytin myöhemmin ”ulkona-sisällä”-kuvasarjassa. Oli kummallista ajatella, kuinka monen ihmisen ja sukupolven päivittäin toistuvat liikkeet tarttuvat tällaisiin esineisiin. Minua mietitytti, miten ne voisi herättää henkiin. Restauroinnin jälkeen ikkunan alkuperäinen sijainti tietenkin muuttui, sehän päätyi asuintiloihin. Uudessakin paikassa sitä voi käyttää, sen voi avata ja sulkea, ja se luo illuusion, että siitä voi katsoa ulos. Nämä ikkunat – ja kuvasarjan muutkin osat – ovat minulle seinässä olevia aukkoja, joiden kautta pääsemme sisään erilaisiin tiloihin. Seiniin syntyy eräänlaisia kauttakulkuväyliä. Kuvissa näkyvä läpikuultava verhokerros määrittelee paikkamme tilassa, tuo esiin sen, mikä on ”täällä” ja mikä ”tuolla”. Meistä tuntuu, että tila, jossa seisomme, jatkuu verhon takana. Tämän vuoksi pidän näitä maalauksia oikeastaan mahdollisuuksina. Emme tiedä tarkkaan, mikä meitä siellä odottaa – mikä ketäkin. Mehän kannamme itsessämme verhon takaista maailmaa, mahdollisuuksiemme lajeja.

Jos tällainen kuva ripustetaan minkä tahansa tilan seinälle, saadaan aikaan vaikutelma uudesta ikkunasta, josta pääsee sisään lisää valoa. Syntyneiden pintojen läpi virtaa ilma, aivan kuin avoimen ikkunan eteen vedetyn verhon lävitse. Aikomukseni on ollut luoda mahdollisuus kulkea valoon sekoittuneessa raittiissa ilmassa."

Näyttely avoinna ma–pe klo 10–18.

http://beazoltai.eu/

Kommentoi tapahtumaa (0)