event-173279 event-173279

Elokuva ja kirjallisuus, Muut

Pentinkulman päivät: Kenen ääni kuuluu, kenen sana painaa?


Järjestäjä:Pentinkulman päivät
Paikka:Säätiötalo
Osoite:Urjalantie 9
31760 Urjala
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Pentinkulman päivät: Kenen ääni kuuluu, kenen sana painaa?

Sananvapaus on viime aikoina puhuttanut suomalaisia entistä enemmän. Mitä se tarkoittaa? Kuka päättää, mitä saa sanoa ja miten? Mikä on sanojan ja kirjoittajan vastuu sanojensa seurauksista? Milloin puhe muuttuu vihapuheeksi? Saavatko poliitikot puuttua tiedotusvälineiden työhön? Aiheen eri puolia valottavat viisaat panelistit:

Maryan Abdulkarim on vapaa kirjoittaja ja Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja. Hän on toiminut monikulttuurisuuden asiantuntijana Väestöliitossa ja on yksi rasismia vastustavan Rasmus ry:n perustajajäsenistä. Vuonna 2016 Maryan Abdulkarim oli mukana perustamassa Feminististä puoluetta.

Pasi Kivioja on seurannut sananvapausasioita mm. Suomen Kuvalehden mediakolumnistina ja Mediaansekaantujabloggaajana sekä Julkisen sanan neuvoston varapuheenjohtajana. JSN antoi keväällä 2017 useita päätöksiä Ylegateen liittyvistä kanteluista.

Markus Leikola on toimittaja, kirjailija, kolumnisti ja paljon muuta. Syksyllä 2016 ilmestyi hänen yli 900-sivuinen romaaninsa Uuden maailman katu (WSOY), maagisen realismin keinoin kerrottu yksi mahdollinen tarina viimeksi kuluneiden sadan vuoden tapahtumista. Leikolan mietteitä voi kuulla myös YLE Radio 1:n keskusteluohjelmassa Leikola ja Lähde.

Yrsa Stenius on asunut suurimman osan työvuosistaan Ruotsissa, mutta on koko ajan toiminut myös Suomessa sekä kirjailijana että yhteiskunnallisena keskustelijana. Toukokuussa 2007 hänet valittiin Ruotsin lehdistöasiamieheksi, joka tutkii hyvän lehtimiestavan rikkomisesta tehdyt ilmoitukset. Syksyllä 2016 ilmestyneessä muistelmateoksessaan Sanojen valtias (Teos) Stenius kirjoittaa muun muassa julkisen keskustelun mentaliteettieroista Suomessa ja Ruotsissa.

Puhetta johtaa Jouko Jokinen, joka on työskennellyt vuodesta 2010 lähtien Aamulehden päätoimittajana. Hän kertoo naputtavansa toimittajille alinomaa siitä, että jutun tulee vastata otsikon huutoon. Toinen tärkeä periaate kuuluu: kaikki mitä julkaistaan verkossa, on voitava julkaista myös lehdessä.

Tilaisuuden jälkeen, ennen illan teatteriesitystä tarjolla Markus Aremon valmistamia Vegetaria Gastronomia -annoksia (hinta 10–14 €). Maksu vain käteisellä!

Vapaa pääsy.

Katso lisää: www.pentinkulmanpaivat.fi

Kuva: Jaakko Martikainen

Kommentoi tapahtumaa (0)