PRESIDENTTI JA TYTTÖ

Teatteri ja ooppera

Järjestäjä:Tampereen Työväen Teatteri
Paikka:TTT Eino Salmelaisen näyttämö
Sijainti:Hämeenpuisto 28-32
33200 Tampere

Ajankohta:


Pääsymaksu:
40

Lahde: Lippupiste

Kantaesitys Eino Salmelaisen näyttämöllä 10.10.2017

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja toimittaja Maarit Tyrkkö tapaavat ensimmäisen kerran 1973, kun Ilja Glazunov maalaa presidentin muotokuvaa. Viimeinen kerta on Tamminiemessä marraskuussa 1981, silloin presidentti ei enää tunne luottoystäväänsä.

Tyrkkö kokoaa presidentin kanssa yksityistä Kekkos-arkistoa ja auttaa häntä hänen lukuisten kirjojensa toimittamisessa. Työn kautta he löytävät toisensa, oppivat luottamaan toisiinsa kuin itseensä. Ja kaipaamaan toistensa luo.

Näytelmä kertoo ajatuksia avartavasti paitsi heidän suhteestaan, myös 70-luvun Suomesta. Se on uutta, yksityistä valtiomieshistoriaa.

Läheisten ystävien piiri on pieni mutta tärkeä. Näyttämöllä hiihdetään, kalastetaan, hullutellaan, lauletaan ja riemuitaan. Yhteinen vapaa-aika lataa ikääntyneen UKK:n henkisiä paristoja.

Niitä hän tarvitsee, voimia vie paitsi idänsuhteiden tasapainoilu, myös sisäpolitiikan kuviot: Voisin panna pystyyn vähemmistöhallituksen, mutta sitten tulevat taas samat naamat. Virolainen on ehtinyt soitella jo monta kertaa, samoin Karjalainen. Hohhoi.

Anita Hallama, Moskovan suurlähettilään Jaakko Hallaman puoliso, oli Kekkosen monivuotinen rakastajar. Tunnelma sähköistyy, kun hän astuu näyttämölle. Anitalla on sitä temperamenttia, luulen että pian idästä tuulee!

Näytelmä perustuu Maarit Tyrkön teoksiin Tyttö ja nauhuri (WSOY 2014) sekä Presidentti ja toimittaja (WSOY 2016).

Käsikirjoitus Seija Holma
Ohjaus Samuli Reunanen
Lavastus ja pukusuunnittelu Kaisa Rasila
Valosuunnittelu TJ Mäkinen
Äänisuunnittelu Kyösti Kallio

Rooleissa Maija Koivisto (Tyttö) ja Tommi Raitolehto (Presidentti) sekä Mika Honkanen, Janne Kallioniemi, Vesa Kietäväinen, Aimo Räsänen, Miia Selin