Muut

Reidarin Ruija

Järjestäjä:Särestöniemi-museo
Paikka:Särestöniemi-museo
Osoite:Kaukonen
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Reidarin Ruija

Särestöniemi-museon Ateljeen vitriinissä on esillä Reidarin Ruija-niminen näyttelykokonaisuus, joka tarkastelee Särestönimen perheen elämässä punoutuvia säikeitä, jotka yltävät Kaukosen ja Vesisaaren välille. Reidar Särestöniemen äiti Alma Andersen syntyi 1800-luvun lopulla Norjan Vesisaaressa, jossa kohtasivat tuohon aikaan monenlaiset ihmiset Norjan, Ruotsin ja Venäjän alueilta. Eri kielten ja uskontojen sekamelskassa suurin yhtenäinen ryhmä olivat kveenit eli suomalaisperäinen väestö.

Alma kasvoi kansainvälisten vaikutteiden keskellä ja kertoi myöhemmin lapsilleen tarinoita Arkangelista ja Pietarista, mistä rannikolla seilaavat pomorit eli venäläiset kauppa-alukset toivat kuulumisia ja tavaroita. Myös Reidar Särestöniemen isä Matti vietti Norjassa kolme vuotta ”kotivävynä” avioiduttuaan Alman kanssa vuonna 1913. Perheen asetuttua lopullisesti Kaukoseen olivat Ruijan rannat läsnä muistoissa ja esineissä, joita Vesisaaresta tuotiin. Siellä myös käytiin tiuhaan ja Norjassa asuvat sukulaiset olivat myös totuttuja vieraita Särestöniemessä.

Yhteys Ruijaan näkyy vahvasti myös Reidar Särestöniemen taiteessa. Näin hän kuvasi työtään Kylä vuonon rannalla (1975):
”Se on äitin kertomus. Tästä se näki itte unia ja täällä se eli monhen kerthaan ja Saalin Alpertista puhu. Ja tuol on anterseenit ja Saalin Alpertin talo ja kaikki sielä on. Tuo laiha kirkkokin. Ja ryytimaa. Samala se on hautuumaa. Ja iankaikkinen meri huljuu tuossa omine kråkepollineen iankaikkisessa liikheessä.”