Teatteri ja ooppera

Sattumia


Järjestäjä:Helsingin Kellariteatteri
Paikka:Helsingin Kellariteatteri
Sijainti:Liisankatu 27
00170 Helsinki
Pääsymaksu:min 6 € - max 12

Lähde:Tapahtumainfo

Sattumia

”Yleisen petoksen aikana totuuden kertomisesta tulee vallankumouksellinen teko.” - George Orwell


Tuskin oli kukko ehtinyt kiekaista, kun Timofei sai tarpeekseen ja karkasi koneelle töihin. Entä mitä tästä ajattelee Serpuhov, jonka oma puoliso oli jättänyt kuin nallin kalliolle? Mitä tekee taiteilija Serov, joka on kadottanut oman perheensä? Kuka on tuo salaperäinen Natašan kaksoisolento? Entä mikä saa Antonovin, vallankumouksellisen, tarttumaan aseisiin? Ja kun vallankumous sitten lopulta tulee, mikä muuttuu – vai säilyykö kaikki muuttumattomana?

”Katsoja, syvenny tähän satuun, niin tunnet olosi oudon levottomaksi.”

Daniil Harms (1905-1942) oli neuvostoliittolainen avantgardisti ja aikansa todellinen radikaali, jonka kertomuksissa kaikki vain sattuu ja tapahtuu, ja näennäisesti merkityksetön kasvaa maagisiin mittoihinsa. Kellariteatterin uudet jäsenet tuovat näyttämölle näiden kertomusten aihioista syntyneen uuden näytelmän, jonka kantaesitys nähdään tänä talvena.

Sattumia on absurdi komedia vallankumouksista, jotka epäonnistuvat. Se on esitys merkityksistä ja merkityksettömyydestä, vapauden kaihosta, rohkeudesta sekä ajasta, joka kiitää ohitsemme. Samalla se on ylistyslaulu sivistykselle, jatkuvalle muutokselle ja tottelemattomuudelle. 
Esitys on omistettu historian saatossa taistelussa menehtyneille anarkisteille, jotka antoivat kaikkensa, että tästä maailmasta tulisi meille kaikille parempi paikka elää. Elää ja kuolla. Ja elää.

Näyttämöllä: Tuura Aikio, Eliina Hiltunen, Joni Hyvönen, Pauliina Kietäväinen, Miriam Mekhane, Ville Rita, Freddie Sukura, Laura Viinikka

Ohjaus: Eero Leichner
Apulaisohjaus: Katimari Niskala
Lainaukset: Daniil Harms
Dramaturgia: Anna Kirvesniemi, Eero Leichner, Maija Suominen
Lavastus: Linda Maria
Pukusuunnittelu: Lotta Räsänen
Äänisuunnittelu: Manu Penttilä
Sävellykset: Anna Kirvesniemi, Manu Penttilä
Bändi: Anna Kirvesniemi, Liisa Mustakallio, Manu Penttilä, Maija Suominen, Ella Toivonen
Valosuunnittelu: Veera Tarmo
Valokuvat: Heidi Bergström Photography (kuvaus ja ediointi), Niko Hallikainen (assistentti ja salamaoperaattori)
Tuotanto: Dana Hautanen, Liisa Mustakallio, Ella Toivonen