Teatteri ja ooppera

DEN STORA ELDEN


Järjestäjä:Viirus
Paikka:Viirus, Busholmen - Jätkäsaari
Sijainti:Busholmen Jätkäsaari
00220 Helsinki
Pääsymaksu:33

Lähde:Lippupiste

DEN STORA ELDEN

DEN STORA ELDEN – ENSI-ILTA 14.9.2018

14.9.2018 teatteri Viiruksen suurella näyttämöllä saa ensi-iltansa ja suomen kantaesityksensä saksalaisen teatterin kärkinimen Roland Schimmelpfennigin uunituore näytelmä Den Stora Elden (Das grosse Feuer). Edellinen Schimmelpfennigin Suomessa esitetty teos, Peggy Pickit ser Guds ansikte (Svenska Teatern), oli yleisö- ja arvostelumenestys. Den Stora Eldenin kantaesitys oli Mannheimin Staatstheaterissa tammikuussa 2017.

Den Stora Elden on hienosyinen moderni taru kahdesta kylästä ja sen asukkaista. Kylät erottaa toisistaan pieni joki. Joen toisella puolella kasvaa viinirypäleitä ja toisella rannalla laiduntavat härät, lehmät, hevoset ja lampaat. Tulee kesä, joka tuo mukanaan kuumuutta, kuivuutta, myrskyä ja sateita. Mutta vain toinen kylistä kärsii tulvista, sairauksista ja kuolemasta. ”Miten voi olla”, kylän opettaja kysyy, ”että tänä kesänä mikään ei jakaudu oikeudenmukaisesti?” Samalla kun toisella puolella jokea haudataan kuolleita, rakentaa mylläri toisella rannalla myllystään turistinähtävyyttä. Valtaisa tulipalo tuhoaa lopulta epäonnisen kylän ja eloonjääneet nousevat veneeseen ylittääkseen jo mereksi kasvaneen joen.

Den Stora Elden on terävää yhteiskunnallista kritiikkiä siitä, miten maailmamme toimii nykypäivänä. Jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien Schimmelpfennig on tullut tunnetuksi teatterista, joka tutkii identiteettejä ja ihmissuhteita maailmantalouden ja ekologian näkökulmasta. Den Stora Elden -näytelmässä Schimmelpfennig maalaa vangitsevan abstraktin kuvan paikasta, jossa poikkeukselliset säätilojen vaihtelut johtavat yksittäisten ihmisten henkilökohtaiseen katastrofiin. Raamatun aiheita lainaavassa arkaaisessa tarinassa Schimmephennig kuvaa rikkaalla ja runollisella kielellään maailmaamme – sitä miten ystävistä tulee vihamiehiä, miten luonnonkatastrofit jakavat maailmamme rikkaisiin ja köyhiin ja miten epäoikeudenmukaisuutta syntyy ja miten se vaikuttaa ihmisten elämään.

Näytelmän ohjaa Viiruksen suurelle näyttämölle Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijäntyön professori ja ruotsalaisen Institutet-teatteriryhmän entinen johtaja Anders Carlsson.
Näyttämöllä ovat Viiruksen ensemblen näyttelijät Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti ja Jessica Raita.

Esityksessä käytetään innovatiivista kameratekniikkaa ja Viiruksen teatteritila on jaettu valkokankaalla, joka erottaa yleisön näyttelijöistä. Kamera kutsuu katsojan seuraamaan läheltä näyttämölle rakennettua, yksityiskohdiltaan kiehtovaa pienoismaailmaa ja sen omaperäisiä asukkaita. Miniatyyrimaailman visuaalisesta ja äänellisestä luomisesta vastaavat lavastaja Janne Vasama, äänisuunnittelija Ville Kabrell sekä valosuunnittelija Lauri Lundahl. Videosuunnittelija on Jonatan Sundström.

”Den Stora Elden on kirjallisena teoksena niin kutsuttu paraabeli, eli muodoltaan havainnollistavaa, tehostavaa ja vertailevaa näytelmäkirjallisuutta. Se on rinnastettavissa saksalaisen teatterintekijän Bertolt Brechtin (1898-1956) keskeisiin töihin. Brechtin tavoitteena oli käyttää teatteria paikkana jossa voi oppia ajattelemaan kriittisesti. Den Stora Elden on vertauskuva, metafora, jonka yleisö tulkitsee omalla tavallaan. Tulkinta voi johtaa keskusteluun, joka luo uusia merkityksiä ja poliittista relevanssia. Juuri siksi paraabeli on tehokas muoto esitykselle jonka tavoitteena on kannustaa katsojia kriittiseen ajatteluun”, Anders Carlsson sanoo.

Den Stora Elden on osa valtakunnallista Taidetestaajat-projektia, joka Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin tuella vie kolmen vuoden aikana kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kokemaan ja arvioimaan taidetta.

Ohjaus Anders Carlsson
Näyttämöllä Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti, Jessica Raita
Konsepti Maria Lundström
Lavastus ja puvustus Janne Vasama
Äänisuunnittelu Ville Kabrell
Valosuunnittelu Lauri Lundahl
Videosuunnittelu Jonatan Sundström
Kameratekniikka Colin Thaa, Jodie Sinclair

ESITYKSET

Syyskuu
14.9. (ENSI-ILTA), 18.9, 19.9, 20.9, 21.9, 27.9, 28.9, 29.9.
Lokakuu
2.10, 3.10, 4.10, 6.10, 12.10, 13.10, 16.10, 17.10, 26.10, 27.10.
Marraskuu
1.11, 2.11, 6.11.

Kesto: n. 1 h 30 min, ei väliaikaa

Liput: Peruslippu 30 € / Eläkeläinen 24 € / Opiskelijat ja työttömät 16 €