Näyttelyt

Kaisu Häkkänen: Outness - Muilla alueilla


Järjestäjä:Valokuvakeskus Nykyaika
Paikka:Valokuvakeskus Nykyaika
Osoite:Kauppakatu 14
33210 Tampere
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Kaisu Häkkänen: Outness - Muilla alueilla

OUTNESS - MUILLA ALUEILLA

Kaisu Häkkäsen teossarja pohjautuu suomalaisen kansanperinteen kertomuksiin metsänpeitosta, jolla on kuvattu selittämätöntä metsään eksymistä. Keskeistä teoksissa on myös lohtu ja johonkin sellaiseen kuuluminen, joka edustaa muinaista voimaa ja ikiaikaisuutta.

Teossarja pohjautuu suomalaisen kansanperinteen kertomuksiin metsänpeitosta, jolla on kuvattu selittämätöntä metsään eksymistä. Metsänpeittoon joutunut henkilö on tilassa ilman paikkaa, aikaa ja olemassaolon koordinaatteja, eikä etsijä näe eksynyttä, vaikka he olisivat fyysisesti lähellä toisiaan. Metsänpeitossa tuttukin maisema kääntyy ylösalaisin ja yhteys ydinmaailmaan katoaa.

Metsänpeitossa olleiden kertomuksissa on kuulunut kuitenkin myös lohtu: eksyneet ovat kokeneet metsässä yhteenkuuluvuutta ja turvallisuuden tunnetta. Metsänpeitto on mysteeri. Sitä, mitä eksyneille ihmisille on tapahtunut, ei osata selittää.

Häkkänen työskentelee neulanreikäkameralla, jolla kuvattaessa valotusaika on aina pitkä. Tavallisella kameralla valottaminen tapahtuu sekunnin sadasosissa, neulanreikäkameralla valotetaan minuuteista tunteihin. Pitkästä valotusajasta johtuen neulanreikäkamera esittää eräänlaisen optisen tiedostamattoman, koska pitkä valotusaika tuo näkymän esiin sellaisella tavalla tapahtumattomana, jota ihmisen oma aikakäsitys ei hahmota. Maailma neulanreikäkameran sisällä kääntyy ylösalaisin, eikä se esitä asioiden todellisia suhteita, vaan hämärtää maailmaa ja nyrjäyttää sen sijoiltaan. Kuviin tulee häivähdys metsässä piilevistä voimista ja sen ikiaikaisesta olemassaolosta.

Kaisu Häkkänen (s. 1974) on kuvataiteilija, joka on pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla sekä osallistunut yli kahteenkymmeneen ryhmänäyttelyyn.

Lisätietoja: www.kaisuhakkanen.fi

Vapaa pääsy!