event-192837 event-192837

Teatteri ja ooppera

KISSANI JUGOSLAVIA


Järjestäjä:Suomen Kansallisteatteri
Paikka:Suomen Kansallisteatteri, Willensauna
Osoite:Läntinen Teatterikuja 1b
00100 Helsinki
Pääsymaksu:35

Lähde:Lippu.fi

KISSANI JUGOSLAVIA

Pajtim Statovci
Kissani Jugoslavia
Erään perheen taru

Pajtim Statovcin upea menestysromaani ensimmäistä kertaa näyttämöllä!

Sodan jaloista pikkulapsena Suomeen muuttanut Bekim (Toni Harjajärvi) on Kosovon albaani. Filosofiaa opiskeleva, elokuva-alasta unelmoiva nuori mies harrastaa satunnaisia ja kylmäksi jättäviä miessuhteita. Hän päättää hankkia itselleen lemmikin, boakäärmeen. Käärme luo Bekimin elämään turvallisuuden tunnetta, mutta ulkopuolisia matelija pelottaa. Käärmeen ja Bekimin yhteiselosta kehittyy salainen symbioosi. Tilanne saa uuden käänteen, kun Bekimin luokse muuttaa puoleensavetävä ja kahdella jalalla kulkeva Kissa (Ville Tiihonen).

Vuoden 1980 Jugoslaviassa maalaistyttö Emine (Sari Puumalainen) istuu vuorenrinteellä sijaitsevalla suurella kivellä ja haaveilee. Nuoren tytön tulevaisuus tuntuu olevan täynnä mahdollisuuksia. Todellisuudessa hänen odotetaan menevän nuorena naimisiin ja siten täyttävän naisen perinteisen paikan yhteisössä. Tytön komea ja oppinut sulhanen on nimeltään Bajram (Petri Liski). Nimi merkitsee lupaavasti ”juhlaa” ‒ ja Emine päättää rakastaa miestä. Nuorenparin hääpäivänä Balkanin taivaalle alkaa kertyä pahaenteisiä pilviä.

Pajtim Statovcin esikoisromaaniin perustuva näyttämöteos Kissani Jugoslavia seuraa erään perheen kohtaloita Suomessa ja Kosovossa usealla aikatasolla. Johanna Freundlichin ohjaama, maagisen realismin ja absurdin komedian sävyttämä esitys on rujonkaunis kasvutarina eri kulttuurien ja identiteettien väliin jäävistä ihmisistä, kiperistä perhesuhteista sekä oman paikan, minuuden ja todellisen rakkauden löytämisestä.

Kissani Jugoslavia -romaani (Otava, 2014) voitti ilmestymisvuonnaan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Lukuisille kielille käännetty romaani on ollut arvostelumenestys myös ulkomailla.

Kantaesitys Willensaunassa 16.11.2018

Rooleissa Toni Harjajärvi, Petri Liski, Sari Puumalainen ja Ville Tiihonen

Ohjaus Johanna Freundlich
Dramatisointi Eva Buchwald
Lavastus Katri Rentto
Pukusuunnittelu Emilia Eriksson
Valosuunnittelu Kalle Ropponen
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi

Kommentoi tapahtumaa (0)