event-250952 event-250952

Teatteri ja ooppera

DOSENTIT


Järjestäjä:Suomen Kansallisteatteri
Paikka:Suomen Kansallisteatteri, Suuri näyttämö
Osoite:Läntinen Teatterikuja 1b
00100 Helsinki
Pääsymaksu:min 39 € - max 49

Lähde:Lippu.fi

DOSENTIT

Dosentit
Inhimillinen ja älykäs näytelmä tutkijan kamppailusta

Juha Jokelan uutuusteos Dosentit on terävä aikalaisdraama akateemisen maailman jännitteistä.

Sosiaalipsykologian professori Johanna Virtanen (Ria Kataja) alkaa tutkia yliopistoyhteisön tilaa: miksi niin moni kollega voi huonosti tai lähtee parempien olosuhteiden perään ulkomaille? Kesken tutkimustyönsä Johanna huomaa olevansa jumissa. Hänen ajatuksensa eivät pysy samalla tavalla kirkkaina kuin ennen. Lisäksi häntä painaa kummallinen, kaikkeen tarttuva ikävä. Onko kyse työuupumuksesta vai mistä?

Johanna pyytää työhön mukaan entisen oppilaansa Fiona Eskolan (Marja Salo), jonka suorasanaisuus saa Johannan toistuvasti varpailleen. Työparin tutkimuksen pohjalta tehty kirja herättää vilkasta keskustelua julkisuudessa, mutta yliopiston johto ei tunnu olevan kiinnostunut hankkeen tuloksista. Asiaa ei auta sekään, ettei someaktiivinen Fiona osaa sokeroida julkisia kannanottojaan diplomaattisiksi.

Johannan tutkijaidentiteetti joutuu kovaan testiin, kun sosiaalisen median pimeimmät nurkat heräävät ja konflikti yliopiston johdon kanssa syvenee. Miten pitää kiinni opin ja sivistyksen ihanteista maailmassa, jossa oikean tiedon merkitys hälvenee ja vain kovimmin huutavat saavat äänensä kuuluviin?

Juha Jokelan Kansallisteatterille kirjoittama Dosentit on tarkkanäköisesti aikaan pureutuva draama, joka kuvaa tieteen autonomian ja sivistyksen nykytilaa taloudellisten ja poliittisten paineiden alla. Valovoimainen näyttelijäensemble tuo akateemisen maailman abstraktit käsitteet ihmisen tasolle koskettavasti ja herkullisen tunnistettavasti. Jokela on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatterille menestysteokset Patriarkka (2012) ja Sumu (2016).

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 25.11.2020

Rooleissa: Hannu-Pekka Björkman, Ria Kataja, Tommi Korpela, Maria Kuusiluoma, Otto Rokka (TeaK) ja Marja Salo sekä videolla Snezhina Petrova
Ohjaus: Juha Jokela
Lavastus: Kati Lukka
Pukusuunnittelu: Auli Turtiainen
Valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Musiikki ja äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä
Videosuunnittelu: Timo Teräväinen
Naamioinnin suunnittelu: Tuire Kerälä
Dramaturgit: Minna Leino ja Hanna Suutela
Ohjaajan assistentit: Alise Polačenko ja Venla Pulkkinen