event-259613 event-259613

Elokuva ja kirjallisuus

NV20: Archive


Järjestäjä:Finnkino
Paikka:Kinopalatsi, Helsinki, sali 1
Osoite:Helsinki
Pääsymaksu:
Lähde:Finnkino

NV20: Archive

Ikäraja: K12

On vuosi 2038, ja tekoälytutkija George Almorella (Theo James, Divergent - Outolintu) on paljon pelissä. Pomo uhkailee tiedemiehen uran lopun häämöttävän ja kyseenalaistaa avoimesti Almoren ikuisuusprojektin, ihmisen kaltaisten robottien kehittämishankkeen.

Syytöksiä heitetään ilmaan myös muistojen arkistopalvelun suunnalta. Muistot ovat tärkeä persoonallisuuden rakennusaine Almoren tekoälykokeissa. Nyt muistoarkiston edustajat epäilevät tutkijan kähveltäneen holveistaan myös sellaista tietoa, joka ei hänelle kuulu.

Suurin haaste ylittää kirkkaasti kaikki edelliset: Almore yrittää luoda korvikkeen ennenaikaisesti menehtyneelle vaimolleen.

Gavin Rotheryn esikoisohjaus liittyy ihmisyyden ja tekoälyn rajapintaa tarkastelevan eksistentialistisen scifin jatkumoon. Syrjäisessä ja kauniiden maisemien keskelle piilotetussa laboratoriossa rajoja rikkovasta tiedemiehestä kertova elokuva muistuttaa Alex Garlandin Ex Mahcinaa (2014). Kosmisen yksinäisyyden - josta eivät tällä kertaa kärsi ainoastaan ihmiset - kuvauksena se tuo mieleen myös Duncan Jonesin Moonin (2009), jonka graafista ilmettä Rothery oli suunnittelemassa.

Archive ei kuitenkaan tyydy ainoastaan korkealentoisten teemojen esittelyyn. Tieteisjännäri hautoo sisällään useita tasoja, jotka avautuvat vasta huolellisen kypsyttelyn jälkeen.

Ohjaus: Gavin Rothery / Rooleissa: Theo James, Stacy Martin, Rhona Mitra, Toby Jones, Peter Ferdinando, Lia Williams

USA 2020

Kieli: englanti, ei tekstitystä

Kommentoi tapahtumaa (0)