event-259628 event-259628

Elokuva ja kirjallisuus

NV20: Hunted


Järjestäjä:Finnkino
Paikka:Kinopalatsi, Helsinki, sali 9
Osoite:Helsinki
Pääsymaksu:
Lähde:Finnkino

NV20: Hunted

Ikäraja: 18

Vuoden säväyttävin selviytymiskauhutrilleri saapuu todella yllättävältä suunnalta. Sarjakuvantekijä Vincent Paronnaud'n toistaiseksi tunnetuin elokuvallinen saavutus ei nimittäin voisi olla juuri yhtään etäämmällä genre-elokuvakentän ytimestä. Paronnaud'n yhdessä Marjane Satrapin kanssa kirjoittama ja ohjaama Persepolis oli Taidetta isolla T:llä, Satrapin omiin kokemuksiin 1970-luvun Iranissa perustuva mustavalkoinen muistokimara ja lopulta myös vuoden 2007 kansainvälisesti palkituin animaatioelokuva.

Huntedin juonikuvio kalskahtaa perinteiseltä etenkin tekijänsä taustaan peilattuna: vieraalla paikkakunnalla työkomennuksella oleva Eva (loistava Lucie Debay) ajautuu baari-illan päätteeksi väärien miesten matkaan, havahtuu asioiden todelliseen tolaan liian myöhään ja päätyy toiseksi osapuoleksi keskellä metsää käynnistyvään, poikkeuksellisen säälimättömäksi yltyvään kissa ja hiiri -leikkiin.

Paronnaud ja käsikirjoittajakumppaninsa Léa Pernollet kuitenkin kuorruttavat kaavaa vertauskuvilla ja omintakeisella kehystarinalla. Mausteet tuovat kerrontaan maagisen realisimin tason. Sen voi halutessaan sivuuttaa täysin, mutta tulkinnoille jää tilaa.

Evan kintereilleen saama saalistaja (pelottavan karismaattinen Arieh Worthalter) on läpeensä uskottava psykopaatti. Hahmo on kuitenkin myös irvokas karikatyyri ja alleviivatun toksisen maskuliinisuuden ruumiillistuma, joka onanoi henkisesti katsomalla murhavideoita kännykkänsä näytöltä. Evan metamorfoosi uhrista taistelijaksi ottaa aikansa, mutta se tapahtuu hänen löytäessään ikiaikaisen yhteyden neitseelliseen luontoon ja voimaantuessaan siitä liki ylimaallisella tavalla.

Hunted tuo väistämättä mieleen laityypin toisen eurooppalaisen yllättäjän, Coralie Fargeatin Revengen (NV 2017). Yhtäläinen asetelma ja kuvaston paikoittainen graafisuus perustelevat vertauksen. Kunnianhimoisen monitasoisuutensa ja loppupuolensa leuan auki loksauttavien yllätyskäänteiden ansiosta Hunted painii silti aivan omassa sarjassaan.

Ohjaus: Vincent Paronnaud / Rooleissa: Lucie Debay, Arieh Worthalter, Ciaran O'Brien, Jean-Mathias Pondant, Kevin Van Doorslaer, Gilles Vandeweerd

Belgia / Ranska / Irlanti 2020

Kieli: englanti, ei tekstitystä

Kommentoi tapahtumaa (0)