event-259614 event-259614

Elokuva ja kirjallisuus

NV20: New Order


Järjestäjä:Finnkino
Paikka:Kinopalatsi, Helsinki, sali 1
Osoite:Helsinki
Pääsymaksu:
Lähde:Finnkino

NV20: New Order

Ikäraja: 16

Vaikka käsillä on erikoissyksy, Night Visions -festivaaliohjelmistossa ei ole tyydytty kompromisseihin. Ei myöskään tapahtuman avajaiselokuvan kohdalla. Kuten marraskuun 2019 NV-avajaisyllättäjä Parasite, myös New Order kuuluu kiistatta koko vuoden kansainvälisesti huomattavimpiin valkokangastapauksiin. Night Visionsilla onkin suuri kunnia isännöidä merkkiteoksen ensiesitystä Suomessa.

Parasiten tavoin myös New Order sai vauhtia maailmanvalloitukseensa yhdeltä globaalin elokuvakentän tärkeimmistä festivaaleista. Parasite palkittiin Cannesissa, New Order voitti Venetsian festivaalin kakkospalkinnon Hopeisen leijonan syyskuussa 2020. Elokuvia yhdistää myös teema. Kun Parasiten näkökulma yhteiskuntaluokkien väliseen juopaan oli eteläkorealainen mutta sittenkin universaali, New Orderin näyttämönä on luokkaerojen vielä rajummin raastama Meksiko.

Tarjolle katetaan lähitulevaisuuden dystopia yhteiskunnasta, joka nitisee pahaenteisesti liitoksistaan. Kerronta käynnistyy uhkaavilla tuokiokuvilla sekasorrosta. Niistä päädytään muurien ympäröimälle huvilalle, jolla valmistaudutaan upporikkaan kiinteistöbisnessuvun vesan Mariannen (Naian González Norvind) ja arkkitehtimies Alanin (Darío Yazbek) häihin.

Ilmapiiri on siksi kiusallinen, että niin arvovaltaiset vieraat kuin isännät pinnistelevät väistelläkseen totuutta. Suurkaupungin kaduilla kiehuu orastava väkivaltainen vallankumous, jolta edes etuoikeutetuimmat eivät välttämättä ole turvassa.

Sattuman kautta Marianne poistuu omista juhlistaan juuri ennen tilanteen lopullista eskaloitumista - vain päätyäkseen ojasta allikkoon, katsomaan uutta ja ennennäkemättömän armotonta maailmanjärjestystä silmästä silmään lähietäisyydeltä.

Kylmänviileän yleissävynsä vuoksi elokuvaa on verrattu käsikirjoittaja-ohjaaja Michel Francon maanmiehen Alfonso Cuarónin dystopiascifiin Children of Men (2006). Siitä poiketen New Orderin tapahtumat ovat kuitenkin kouriintuntuvalla tavalla tosia - ja useilta piirteiltään vuoden 2020 tv-uutisten kuvavirrasta tuttuja. Lopputulos toimii ihon kananlihalle nostattavana eskapismina niin tehokkaasti juuri siksi, että jokainen katsoja oivaltaa sen liippaavan kavahduttavan läheltä.

Ohjaus: Michel Franco / Rooleissa: Naian González Norvind, Diego Boneta, Mónica del Carmen, Fernando Cuautle, Eligio Meléndez, Darío Yazbek

New Order a.k.a. Nuevo orden, Meksiko / Ranska 2020

Kieli: espanja, englanninkielinen tekstitys

Kommentoi tapahtumaa (0)