event-267207 event-267207

Näyttelyt

Takeshi Moro: All Is Well


Järjestäjä:Valokuvakeskus Nykyaika
Paikka:Valokuvakeskus Nykyaika
Osoite:Kauppakatu 14
33210 Tampere
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Takeshi Moro: All Is Well

Japanilais-amerikkalainen valokuvataiteilija Takeshi Moro haastateli ja kuvansi All is Well -näyttelyä varten Yhdysvaltain Kaliforniassa sijaitsevan Tule Lake War Relocation Centerin entisiä japanilais-amerikkalaisia vankeja ja heidän läheisiään. Toisen maailmansodan aikaan, vuosina 1942–1946, Yhdysvalloissa oli eristysleirejä, joissa pidettiin vangittuna noin 120 000:ta amerikanjapanilaista.

Tule Lake War Relocation Centerin entisen vangin tytär Shirley Kuramoto esitteli Takeshi Morolle yli 50 käsintehtyä Utai-kirjaa, jotka muodostuivat perinteisen japanilaisen Nō-musiikkiteatterin sanoituksista. Käsintehdyistä kirjoista vaikuttuneena Moro vieraili yhdessä vaimonsa ja kahden pienen tyttärensä kanssa Tule Lake War Relocation Centerissä.

TheGleaner-teoksessa Moron tytär poimii pieniä hylsyjä maasta kuluttaakseen aikaa. Moro oli kuvaamassa seesteistä auringonlaskua, kun hänen vanhempi tyttärensä astui vahingossa kuvaan. Vaikka videon pysäyttäminen houkuttelikin, huomasi hän hetkessä aavemaista yhtenevyyttä entisten vankien tarinoihin, joissa he keräilivät hylsyjä ajankulukseen.

Takeshi Moro on dokumentoinut myös vuosina 2012- 2013 Mänttään Ruovedeltä muuttaneen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen elämää ja hän on työskennellyt yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa.

BIO

Takeshi Moro syntyi Fukayassa, Japanissa ja vietti suurimman osan lapsuudestaan Isossa-Britanniassa. Moro opiskeli Brown University:ssä pääaineinaan taloustiede ja kuvataiteet sekä suoritti samaan aikaan myös valokuvauksen kursseja Rhode Island School of Design:ssa. Hän työskenteli finanssialalla ennen Master of Fine Arts -tutkinnon suorittamista School of Art Institute of Chicago:ssa.

Moro hyödyntää työskentelyssään pääasiassa linssipohjaisia medioita. Viimeisen vuosikymmenen aikana hän on keskittynyt työskentelemään yhteisöjen kanssa, yhteistyöhön perustuvaa taidetta tehden. Hän on tällä hetkellä taiteen ja taidehistorian apulaisprofessorina Santa Clara University:ssä. Hän on voittoa tavoittelemattoman taidetila tmoro projects:nperustaja ja johtaja. Moro on osallistunut residensseihin Suomessa, Saksassa, Islannissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa. Hänen töitään on ollut esillä kansainvälisesti, mukaan lukien yksityisnäyttelyissä Museum of Contemporary Art in Chicago:ssa ja Serlachius-museossa Suomessa.

Kommentoi tapahtumaa (0)