event-250607 event-250607

Teatteri ja ooppera

NAISIA JA HEVOSIA


Järjestäjä:Turun Kaupunginteatteri
Paikka:Sopukka, Turun kaupunginteatteri
Osoite:Itäinen Rantakatu 14
20800 Turku
Pääsymaksu:27

Lähde:Lippu.fi

NAISIA JA HEVOSIA

NAISIA JA HEVOSIA
Ensi-ilta 19.11.2021 klo 19, yhteistuotanto

Näyttämö: Sopukka
Kesto n. 1 h, sisältää väliajan

Eräänä päivänä kaksi keski-ikää lähestyvää naista heräävät huomaamaan, että heidän sisällään jatkaa elämäänsä kaksi isoäitiä.

"Lauran isoäiti Aino, Karjalan evakko Kuolemanjärveltä, luopui lapsena karjalan kielestä ja oppi olemaan tekemättä itsestään numeroa. Oli tärkeää, että kulissit olivat kunnossa."

"Veeran isoäiti, Kerttu Pohjanmaalta, meni ensin sotaan, sitten aina töihin. Seitsemän lasta kasvattivat toisensa. Odottivat iltaisin ikkunassa hevosäidin tuloa."


Isoäitien tarinoissa alkaa muodonmuutos naisesta hevoseksi, sitkeäksi työjuhdaksi, sotien jälkeisen Suomen jälleenrakentajiksi. Jatkuva selviytymistaistelu muokkaa heitä, toisaalta voima ja vapaudenkaipuu eivät katoa. Nämä naiset eivät lannistu. Hevosen hahmossa kulkevat haamut tuovat Veeralle ja Lauralle viestin menneisyydestä - kaiken sen, mitä olemme isoäideiltämme perineet.

Naisia ja hevosia -esitys tekee näkyväksi sotien jälkiä mielissämme, ajattelutavoissamme ja kehoissamme nyt. Onko työnteon ja tehokkuuden ihannoinnista tullut selviytymiskeino vaikeiden kokemusten runtelemille mielille? Kun on jotain, mistä ei voi puhua, voi hukuttaa muistonsa menemällä eteenpäin laput silmillä. Mihin asti kannamme tätä perintöä mukanamme?

Kommentoi tapahtumaa (0)