event-276800 event-276800

Teatteri ja ooppera

KAKSI PAAVIA


Järjestäjä:Turun Kaupunginteatteri
Paikka:Turun kaupunginteatteri, Pieni näyttämö
Osoite:Itäinen Rantak. 14
20100 Turku
Pääsymaksu:min 41.0 € - max 43.0

Lähde:Lippu.fi

KAKSI PAAVIA

Anthony McCarten
Kaksi paavia

Keskustelu, joka muutti maailmaa

Suomen kantaesitys 28.9.2021 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Tositapahtumiin perustuva draama Kaksi paavia vie Vatikaanin valtapelin ytimeen, keskelle katolisen kirkon skandaalinkäryistä murrosvaihetta. Tuore näytelmä kuvaa kiehtovasti vallanjaosta käytyä verbaalista kaksintaistelua paavi Benedictus XVI:n (paavina 2005–2013) ja kardinaali Bergoglion (myöh. paavi Franciscus 2013–) välillä. Keskustelu ratkaisee katolisen kirkon suunnan: pitääkö se kiinni perinteistä vai avautuuko maailman muutokselle.

Eletään hetkeä, jolloin katolista kirkkoa repivät isot kysymykset, kuten sen kanta avioeroon, ehkäisyyn, aborttiin, homopappeihin ja naispappeuteen. Lisäksi on puututtava kirkon suojissa tapahtuvaan hyväksikäyttöön, lahjuksiin ja rahanpesuun. Johtoon tarvitaan vahva suunnannäyttäjä.

Skandaaleja Vatikaanin muurien suojaan paennut paavi Benedictus katsoo, ettei hänestä ole jatkamaan tehtävässä. Seuraajakseen hän havittelee slummipappina tunnettua kardinaali Bergogliota siitä huolimatta, että ikämiehet ovat opillisilta kannoiltaan, henkilöhistorialtaan ja persoonina kuin toistensa vastakohtia. Kummankin painolastina ovat menneisyydessä tehdyt virheet, jotka heidän on kohdattava, ennen kuin he voivat saavuttaa rauhan itsensä ja toistensa kanssa. Ja kristikunnan ongelmien ratkaisemisen sijaan molempien haaveissa siintää eläkkeelle vetäytyminen.

Käynnistyy kiivas jaakobinpaini velvollisuuksien ja erilaisten näkemysten yhteensovittamisen välillä. Menneisyys kummittelee mielessä, samoin pelko omien voimien riittämisestä johtoaseman paineiden alla. Kuinka vanhoillista siipeä edustava saksalainen onnistuu lopulta taivuttelemaan tangoa rakastavan argentiinalaisen seuraajakseen ja kirkon uudistajaksi?

Näytelmä menestyselokuvan takana

Kuvaus katolisen kirkon käännekohdasta on monille suomalaisille tuttu Fernando Meirellesin ohjaamasta menestyselokuvasta Kaksi paavia (The Two Popes, 2019). Anthony McCarten kirjoitti tarinan kuitenkin alun perin näytelmäksi (The Pope, 2019). Nyt se tuodaan ensimmäistä kertaa suomalaisille näyttämöille Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotantona.

”Minua näytelmässä kiehtoo jännite elämänsä merkittävimmän valinnan edessä olevien miesten välillä. Se, miten kaksi kaikesta eri mieltä olevaa kilpailijaa löytää keskustelujen kautta luottamuksen ja hakee synninpäästöä toisiltaan”, ohjaaja Tiina Puumalainen sanoo.

Paaveina Esko Roine ja Asko Sarkola

Jos elokuvan paavit Anthony Hopkins ja Jonathan Pryce olivat arvostettuja näyttelijöitä, on suomalaisella teatterilla tarjota näyttämölle myöskin paavilliset mittasuhteet täyttävät virtuoosit: Esko Roine ja Asko Sarkola. Heidän keskustelukumppaneina nunna Brigittana ja Sophiana nähdään Ulla Koivuranta ja Anne-Mari Alaspää.

Käsikirjoitus Anthony McCarten
Käännös ja ohjaus Tiina Puumalainen
Lavastussuunnittelu Teppo Järvinen
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu Jari Sipilä
Äänisuunnittelu Jari Tengström
Naamioinnin suunnittelu Anna Kulju

Rooleissa Esko Roine, Asko Sarkola, Anne-Mari Alaspää, Ulla Koivuranta

Kommentoi tapahtumaa (0)