event-289605 event-289605

Teatteri ja ooppera

KULTALAMPI


Järjestäjä:Helsingin Kaupunginteatteri
Paikka:Arena-näyttämö
Osoite:Hämeentie 2
00530 Helsinki
Pääsymaksu:44.0

Lähde:Lippu.fi

KULTALAMPI

Ernest Thompson
KULTALAMPI

Norman ja Ethel ovat jälleen tulleet huvilalleen Kultalammelle kesän viettoon. Kaikki on melkein kuin ennenkin, Norman on oma kiukkuinen itsensä, mutta hänen muistinsa on alkanut reistailla ja kykynsä iloita elämästä heiketä. Ethel pyörittää arkea ja yrittää pitää kaiken ennallaan. Vaikka heidän rakkautensa on syvää ja he ovat toistensa parhaita ystäviä, Ethel tuntee olevansa kykenemätön auttamaan sisätiloihin sulkeutunutta miestään. Niinpä tämä 48. yhteinen kesä Kultalammella on täynnä erityistä haikeutta ja luopumisen tunnelmaa.

Pariskunnan tytär saapuu uuden aviomiehensä kanssa Kultalammelle juhlistamaan Normanin 80-vuotispäiviä. Vaikka isän ja tyttären välillä on hankausta, Norman ja Ethel lupaavat ottaa tyttärensä uuden puolison 13-vuotiaan pojan kesäksi luokseen. Nyt kesä ja Normanin koko elämä ottavat uuden suunnan, kun kalastusvälineet kaivetaan esiin ja lähdetään pojan kanssa yhdessä järvelle.

Kultalampi on haikea ja koskettava kuvaus perheestä, pitkästä parisuhteesta, väistämättömän muutoksen ja kaiken katoavaisuuden kohtaamisesta ja lopulta hyväksymisestä. Kun menneisyys on eletty eikä tulevaisuus tarjoa laajoja näköaloja, on kuikan huuto järvimaisemassa ja kahden ihmisen harvinainen kyky aidosti jakaa iloja ja suruja keskenään erityisen merkittävää.

Näytelmä sai ensi-iltansa Broadwaylla 1979 ja oli huikea menestys. Näytelmää on sen jälkeen esitetty eri puolilla maailmaa. Kultalammesta tehtiin elokuva vuonna 1981, päärooleissa Henry Fonda, Katharine Hepburn ja Jane Fonda. Elokuvasta tuli yleisön rakastama klassikko. Se sai kolme Oscaria ja kolme Golden Globea sekä Bafta-palkinnon.
Esitysoikeuksia valvoo Teaterförlag Arvid Englind Ab.

Rooleissa: Heidi Herala, Juhani Laitala, Jussi Puhakka,
Emilia Sinisalo, Sauli Suonpää ja Kuura Rossi/ Vertti Uusitalo

Suomennos: Arto af Hällström
Ohjaus:Tuomo Aitta
Sävellys ja äänisuunnittelu: Kalle Chydenius
Lavastus: Katariina Kirjavainen
Pukusuunnittelu: Sari Suominen
Valosuunnittelu: Valdemar Virtanen
Äänisuunnittelu: Eero Niemi
Naamioinnin suunnittelu: Jutta Kainulainen
Dramaturgi: Sanna Niemeläinen

Kotisivut

Kommentoi tapahtumaa (0)