event-197188 event-197188

Näyttelyt

Keisarillinen Suomen Kadettikoulu Haminassa 1821-1903 - Kadetti Mannerheim - Suomen marsalkka ja tasavallan presidentti taiteilijoiden innoittajana


Järjestäjä:Perinnekeskus Wanha Veteraani
Paikka:Perinnekeskus Wanha Veteraani
Osoite:Hamina
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Keisarillinen Suomen Kadettikoulu Haminassa 1821-1903 - Kadetti Mannerheim - Suomen marsalkka ja tasavallan presidentti taiteilijoiden innoittajana

Keisarillinen Suomen Kadettikoulu oli Venäjän vallan aikana Haminassa toiminut venäläinen sotilasoppilaitos, jonka tehtävänä oli valmistaa upseereita keisarilliseen Venäjän armeijaan. Koulu aloitti toimintansa 5.3.1821 ja ehti toimintansa aikana kouluttaa kaikkiaan 1607 kadettia, joista 960 kadettia läpäisi kurssin. Koulun perustamisesta Haminassa tulee 2021 kuluneeksi 200 vuotta.

Näyttely kertoo kadettikoulun vaiheista Haminassa sen yli 90 vuotisen taipaleen varrelta. Näyttelyn esineistö pohjautuu Haminan kaupunginmuseon kokoelmiin. Aikanaan museo perustettiin kadettikoulun jäämistön pohjalta. Esillä on univormuja, opetusvälineitä, aseita ja paljon vanhoja valokuvia sekä piirroksia.

Koulun tunnetuin kadetti oli nuori Gustaf Mannerheim. Hän ei kuitenkaan sopeutunut koulun kovaan kuriin, vaan joutui eroamaan koulusta neljän vuoden opiskelun jälkeen. Tästä viisastuneena hän kuitenkin päätyi maamme tasavallan presidentiksi ja ylipäälliköksi sotiimme, ja on ollut monien taiteilijoiden innoittaja uransa eri vaiheissa.

Esillä näyttelyssä on usean yksityisen keräilijän kokoelmista koottu kattava läpileikkaus Mannerheimiä esittävistä patsaista, reliefeistä, mitaleista, rahoista, maalauksista ja piirroksista.