Mitä ovat Broadway-musikaalit?

Broadway-musikaaleiksi kutsutaan teatteriesityksiä, jotka ovat alun perin syntyneet New Yorkin Broadwayn teatterimaailmassa. Ne ovat yleensä suuren budjetin tuotantoja, joissa yhdistyvät laulu, tanssi ja näytelmä. Broadway-musikaalit ovat näyttäviä ja monimuotoisia esityksiä, joissa suurella lavalla panostetaan mahtipontisiin lavasteisiin ja puvustukseen.

Broadway-musikaalit ovat olennainen osa amerikkalaista populaarikulttuuria. Ne ovat kuitenkin erittäin suosittuja ympäri maailmaa ja niitä esitetään usein myös elokuvina. Tunnettuja Broadway-musikaaleja ovat esimerkiksi ’The Phantom of the Opera’ ja ’Les Misérables’.

Broadway ja musikaalit tänä päivänä

Broadway on yksi maailman tunnetuimmista teatterikeskittymistä. Se sijaitsee New Yorkin keskustassa Manhattanin alueella ja on nimetty samannimisen pääkadun mukaan. Broadway on tunnettu erityisesti musikaalien kotina, mutta siellä esitetään myös monia muita teatteriesityksiä.

Broadway-musikaaleja voi tällä hetkellä nähdä myös monessa muussa maailman kaupungissa. Monen mielestä ainoat ’oikeat’ Broadway-musikaalit voi kokea kuitenkin vain New Yorkissa. Tällä hetkellä kaupungissa voikin nauttia useista ainutlaatuisista esityksistä. Jos suunnitelmissasi on matka New Yorkiin, voit ostaa lippuja Broadwaymusikaaleihin useiden virallisten lipunmyyjien kautta.

Broadway on luonnollisesti myös olennainen osa New Yorkin kulttuuria ja matkailubisnestä. Monet ihmiset eri puolilta maailmaa matkustavat New Yorkiin nimenomaan nähdäkseen jonkun Broadway-musikaalin tai teatteriesityksen. Teattereiden lisäksi alueella on myös paljon ravintoloita, hotelleja ja kauppoja, mikä tekee alueesta suositun paikan viettää aikaa ja nauttia New Yorkin tunnelmasta. Broadway on paikka, jossa riittää koettavaa pitkäksi aikaa ja johon luultavasti haluat kerran käytyäsi palata uudelleen.

Miten Broadway-musikaalit ovat kehittyneet?

Musikaalit juontavat juurensa aina 1800-luvun lopulle, jolloin ne nauttivat suurta suosiota New Yorkin teattereissa. Varhaisimmat Broadway-musikaalit olivat yleensä revyitä ja operettimaisen kevyitä musikaaleja: varsinaista juonta niissä oli vähän, mutta sitäkin enemmän laulua ja tanssia.

1900-luvun alussa Broadway-musikaalit alkoivat kehittyä monimuotoisemmiksi. Niissä käytettiin yhä enemmän ammattitaitoisia laulajia, tanssijoita ja näyttelijöitä. Myös juonet ja tarinat tulivat tärkeämmiksi, ja esityksissä alettiin käsitellä myös yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja.

1920- ja 30-luvuilla musikaalit saivat vaikutteita erityisesti jazzista ja bluesista. Musikaalit alkoivat myös houkutella enemmän katsojia. 1940-luku oli Broadway-musikaalien kukoistusaikaa ja musikaaleja tuotettiin vuosittain useita kymmeniä. Musikaalien kulta-aika jatkui vielä 1950-luvulla, jolloin Broadwaylla esitettiin useita legendaksi muodostuneita musikaaleja, kuten "West Side Story" ja "My Fair Lady".

Broadway-musikaalien suosio alkoi sen sijaan hiipua hieman 1960-luvulla, mutta 1970-luvulla suosio kasvoi jälleen. Tuolloin Broadwaylla esitettiin monia yhteiskunnallisia ja poliittisia aiheita käsitteleviä musikaaleja, kuten "Hair" ja "Jesus Christ Superstar".

Nykyään Broadway-musikaalit ovat joko uusia tuotantoja tai uusintaversioita vanhoista klassikoista. Tämän ajan musikaaleja ovat esimerkiksi Yhdysvaltain perustajasta Alexander Hamiltonista kertova ’Hamilton’, teini-ikäisen ahdistusta ja itsensä löytämistä käsittelevä ’Dear Evan Hansen’ sekä Disney-animaatioon perustuva ’The Lion King’.