Lahjaideat uudelle tuttavalle: mitä heille voisi antaa?

axonprofil.fi

Uudelle tuttavalle voi olla vaikea keksiä sopivaa lahjaa, joten tässä artikkelissa annamme muutamia vinkkejä lahjavalintojen tekemiseen.

Jos et tiedä vastaanottajasta paljoakaan, voit aina turvautua perinteisiin lahjoihin, kuten kynttilöihin, suklaaseen tai vaikkapa kukkiin. Lahjan ei tarvitse olla erityisen arvokas tai kalliimpi kuin muidenkin lahjojen, mutta se voi olla yksilöllinen ja henkilökohtainen jos kyseessä on potentiaalinen ystävä. Jos kyseessä taas on esimerkiksi potentiaalinen liikekumppani, on parempi valikoida tavaroita, jotka edustavat omaa liiketoimintaasi ja niitä arvoja, joiden haluat näkyvän ulkopuolellekin. Katso lisää täältä löytääksesi esimerkkejä liikelahjoiksi soveltuvista tuotteista. Samoin jos tunnette yhteisen harrastuksen kautta, voit hyvin antaa jotain harrastukseenne liittyvää lahjaksi.

Lahjan valinnassa on hyvä huomioida myös vastaanottajan mieltymykset ja kiinnostuksen kohteet. Jos tiedossasi on esimerkiksi, että vastaanottaja pitää elokuvista tai musiikista, voit ostaa hänelle vaikkapa liput tai lahjakortin teatteriin, elokuviin tai konserttiin.

Onko käsintehty vai ostettu lahja parempi uudelle tuttavalle?

Tämä riippuu paljolti lahjan saajasta, välisestänne suhteesta ja siitä, haluatko viestittää lahjalla jotain tiettyä. Käsintehdyillä lahjoilla on monesti enemmän tunnearvoa ja ne näyttävät, että olet halunnut nähdä ylimääräistä vaivaa lahjansaajan eteen. Käsintehty lahja saattaa siis olla paras ratkaisu silloin, kun haluaisit esimerkiksi lähentyä uuden tuttavasi kanssa lisää ja olla oikeita ystäviä. Esimerkiksi liikelahjojen kohdalla taas on parempi pitäytyä ostetuissa tuotteissa, ellei yrityksesi nimenomaan erikoistu käsityönä tuotettuihin laadukkaisiin tuotteisiin.

Millaisia lahjoja toivoisit itse saavasi?

Jos lahjan hankkiminen tuntuu todella vaikealta, voit miettiä millaisia lahjoja haluaisit itse vastaanottaa sellaiselta ihmiseltä, jota et vielä tunne kunnolla. Yleensä parhaita ovat sellaiset lahjat, joissa on tavalla tai toisella huomioitu juuri sinut ihmisenä. Se kertoo siitä, että toinen on kuunnellut ja ollut kiinnostunut mielenkiinnonkohteistasi ja mieltymyksistäsi. Toisaalta taas jos tällaista tietoa lahjansaajasta ei juurikaan ole, niin eivätkö universaalisti hyödykkäätkin lahjat ole yleensä mieluisia? On mukavaa saada jotain, mitä pystyy oikeasti käyttämään sen sijaan, että se jää tarpeettomana pölyttymään nurkkiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset suihkusaippuat ja rasvat, joissa tosin kannattaa vältellä erityisen voimakkaita hajusteita yliherkkyyksien varalta.

Miten voit olla varma, että lahjasi saa hyvän vastaanoton?

Koskaanhan ei voi olla täysin varma, miten lahjan vastaanottaja reagoi. Todennäköisimmin vastaanotto kuitenkin on hyvä silloin, kun lahjaan on selvästi laitettu ajatusta ja se joko on henkilökohtainen ja yksilöllinen tai vaihtoehtoisesti erittäin käytännöllinen. Lahjojen antamisen ideana on ilahduttaa niiden vastaanottajaa, ei niinkään tuottaa itselleen hyvää mieltä. Tästä huolimatta on aina miellyttävää huomata, että huolella valittua lahjaa arvostetaan.

Uudelle tuttavalle voi antaa lahjaksi vaikkapa jotain yhteistä harrastusta tukevaa tai sitten jotain, mikä tuo iloa päivittäiseen elämään. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, ettet anna mitä tahansa – ota huomioon vastaanottajan tyyli ja lahjan tarkoitus.