Free Person Putting Coin in a Piggy Bank Stock Photo

Helpoimmat tavat säästää rahaa arjessa

Jos toiveena on saada oma talous hallintaan ja samalla saada pieniä säästöjä aikaan, se ei vaadi kovin suuria muutoksia arkeen. Riippumatta kuukausittaisista tuloista jokaisella on mahdollisuus laittaa säästöön edes pieni summa. Alan asiantuntijat käyttävät tässä ajatustapaa, jossa tuloista 1/3 menee säästöön ja 2/3 elämiseen.

Seuraavassa muutamia helppoja tapoja säästää rahaa arjessa:

Kulutustottumusten selvittäminen ja budjetin laadinta

Tärkeintä on hahmottaa, mihin rahaa käytetään. Jokaisella on tietyt kiinteät kulut kuten vuokra, lainojen lyhennykset, vakuutusmaksut ja muut kuukausittaiset laskut. Monet näistä on mahdollista kilpailuttaa ja vaihtaa edullisempaan. Näistä voi olla kuitenkin vaikeampi säästää, joten huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti muuttuviin menoihin. Apuna voi käyttää edellisten kuukausien tietoja, jotta saa suuntaa antavan käsityksen siitä, mihin rahaa kulutetaan.

Kannattaa laskea kuukausittain käytettävien kulujen summat yhteen sekä miettiä mahdollisia säästökohteita. Näin saa käsityksen siitä, mihin rahat oikeasti kuluvat, sekä onko tilanteessa mahdollista laittaa rahaa säästöön. Itselleen on järkevää asettaa budjetti, jota pyrkii noudattamaan jatkossa.

Tarjouksien ja alennusten hyödyntäminen

Seuraamalla tarjouksia ja alennuksia voi tehdä edullisia löytöjä. Oli kyse sitten viihteestä, kuten paras nettikasino, tai päivittäistavarakauppa, tarjolla on usein kanta-asiakasohjelmia, jotka tuovat mukana bonuksia ja erityisetuja. Näin voi säästää merkittävästi rahaa eri ostoksissa.

On kuitenkin syytä vertailla hintoja ja tarjouksia eri liikkeiden välillä, jotta voi varmistaa löytävänsä parhaat mahdolliset tarjoukset. Kannattaa huomioida, että kesällä saa edullisemmin talvivaatteita ja päinvastoin. Kun haluaa ostaa kausiluonteisia tavaroita, ajankohdalla saattaa olla yllättävän suuri merkitys.

Aterioiden suunnittelu säästää aikaa, vaivaa ja rahaa

Ruoka on yksi suurimmista kuukausittaisista kuluista. Se on myös kulu, jota pystyy pienentämään suunnittelemalla ateriat etukäteen. Kun tekee ruokalistan valmiiksi viikoksi ja ostaa ruokatarvikkeet sen perustella, välttää turhaa ruokahävikkiä sekä heräteostoksia kauppareissulla.

Lisäksi jos ruoka ei kuulu työetuihin, rahaa voi säästää tekemällä lounaan töihin mukaan otettavaksi. Lounas valmistuu samalla vaivalla, kun tekee ruokaa sen verran runsaammin, että siitä riittää seuraavaksi päiväksi töihin. Käyttöön kannattaa ottaa myös termospullo ja kuljettaa omat kahvit mukana siinä. Näin välttää ainakin osittain kahviloissa käymisen, johon kuluu yllättävän paljon rahaa kuukaudessa.

Pysy budjetissa, säästä ja toteuta unelmia

Säästäminen ei ole itse asiassa niin vaikeaa, kuin voisi kuvitella. Se vaatii vain pientä suunnittelua, budjetointia ja niissä pysymistä. Kerran kun viitsii istua alas ja järjestää asiat kuntoon, oman talouden hallitseminen on huomattavasti helpompaa. Siinä sivussa kaikki turhat ostokset jäävät pois. Pienistä summista kertyy yllättävän suuria summia pidemmällä aikavälillä.

Näillä helpoilla tavoilla voi säästää rahaa arjessa ja parantaa taloudellista tilannetta. Kun säästöjä on kertynyt riittävästi, voi niillä toteuttaa jonkin unelman, mistä on haaveillut pidempään. Se on palkinto, joka odottaa kaiken vaivan näön jälkeen.