event-258604 event-258604

Elokuva ja kirjallisuus

KAVI: Tohtori Jekyllin naiset


Järjestäjä:Savon Kinot
Paikka:Tapio, Joensuu, Tapio 2
Osoite:80100 Joensuu
Pääsymaksu:
Lähde:Savon Kinot

KAVI: Tohtori Jekyllin naiset

Walerian Borowczyk:
TOHTORI JEKYLLIN NAISET
Docteur Jekyll et les femmes, Ranska 1981 • Udo Kier, Marina Pierro, Patrick Magee • Robert Louis Stevensonin romaanista • KAVI 35 mm • suom. tekstit/svensk text • K18 • 91 min

Pääosanesittäjä Udo Kierin omiin suosikkeihin kuuluva Walerian Borowczykin Tohtori Jekyllin naiset on kauhuklassikon demoninen, yllättävä, tyylikäs ja kauttaaltaan hypnoottinen tulkinta. Palkittu puolalaisohjaaja keskittyy kursailematta R. L. Stevensonin romaanin pimeimpään puoleen: yläluokan seksuaali- ja väkivaltavietteihin, jotka motivoivat hyvämaineisen tiedemiehen muuttumaan sadistiseksi hirviöksi.

Keskeinen uudistus on se, että myös tohtorin kihlattu (Marina Pierro, Living Dead Girl) ryhtyy hurjaan muodonmuutokseen veren maku suussa. Fanny Osbornella on sama nimi kuin Stevensonin vaimolla – naisella, joka kauhuissaan käski kirjailijan polttaa romaanin ensimmäisen ja hurjemman version. Vanhojen alakulttuuriharvinaisuuksien keräilijänä tunnettu Borowczyk väitti (tuskin tosissaan) löytäneensä kirjastojen kätköistä kadonneen alkuperäistekstin. Todellisuudessa hän tarjoaa vahvan kuvitelman siitä, mitä se olisi voinut olla.

1800-luvun Lontoon varjoisien näkymien rakentajana Borowczyk on kaukana BBC-pukudraamojen tylsyydestä. Jokainen kuva kelpaisi gallerian seinälle. Bernard Parmegianin tiukan syntikkamusiikin tehostama yleisfiilis on kuin uppoavassa sukellusvenessä, mutta ilmassa on myös pirullista huumoria ja outoa romantiikkaa.

- Lauri Lehtinen

Kommentoi tapahtumaa (0)