event-259620 event-259620

Elokuva ja kirjallisuus

NV20: Coma


Järjestäjä:Finnkino
Paikka:Kinopalatsi, Helsinki, sali 9
Osoite:Helsinki
Pääsymaksu:
Lähde:Finnkino

NV20: Coma

Ikäraja: K16

Kun Hollywood-suurtuotannot jumittavat erikoistilanteen vuoksi studioiden hyllyissä, uutta ja innostavaa scifi-elokuvaa ilmaantuu tarjolle yllättäviltä suunnilta. Coma on tästä oivallinen esimerkki. Erikoistehoste-eksperttinä uransa luoneen Nikita Argunovin esikoisohjaus on hätkähdyttävän tyylikäs tieteistoimintaseikkailu.

Nuori arkkitehti Viktor (Rinal Mukhametov) herää oudossa asunnossa ja muistaa ainoastaan olleensa vakavassa onnettomuudessa. Kaupunki hänen ympärillään tuntuu olevan vähitellen hajoamassa mustiksi hiukkasiksi, joista se rakentuu taas toisaalla uudelleen ilman selvää logiikkaa.

Pian mies kohtaa soturijoukon, joka pakenee henkihieverissä Reaperiksi kutsumaansa yliluonnollisen oloista olentoa. Viktor lyöttäytyy seurueeseen löytääkseen ryhtiä ympärilleen levittäytyvään uuteen todellisuuteen.

Coma on pullollaan ällistyttävän kovatasoista, paikoin aivot nyrjäyttävää mutta lopulta täydellisen nautittavasti yhteen nivoutuvaa kuvastoa. Juonirakennelma ja visuaalinen ilme ammentavat inspiraatiota muun muassa The Matrixista ja Inceptionista, kuvasto selvästi myös post-apocalypse-seikkailuista sekä Max Escherin taiteesta. Muistikuvista ja mielen sirpaleista koostuva dystooppinen maailma toimii lähes täysin vailla fysiikan lakien asettamia kahleita.

Coma ei silti toimi pelkästään hulppean ulkokuorensa varassa. Tarina on täysin uniikki, ja äkkiväärät juonenkäänteet pitävät otteessaan läpi elokuvan. Surrealistinen suuren budjetin scifi toimii loppusyksyn pimeydessä kuin adrenaliiniruiskeella terästetyt vitamiiniöverit.

Ohjaus: Nikita Argunov / Rooleissa: Rinal Mukhametov, Lyubov Aksyonova, Anton Pampushnyy, Milos, Bikovic, Konstantin Lavronenko, Polina Kuzminskaya, Rostislav Gulbis, Vilen Babichev, Leonid Timtsunik

Venäjä 2019

Kieli: venäjä, englanninkielinen tekstitys

Kommentoi tapahtumaa (0)