event-289203 event-289203

Musiikki

RANSKALAINEN RAPSODIA


Järjestäjä:Kuhmo-talo
Paikka:Kuhmo-talo / Kuhmo Arts Centre
Osoite:Koulukatu 1
88900 Kuhmo
Pääsymaksu:23.0

Lähde:Lippu.fi

RANSKALAINEN RAPSODIA

Uuteen maailmaan
Ennakkotapahtuma klo 18 Kahvila Juttua
Soiréestücke-levyn julkaisu – Pieni musiikkituokio

Lauri Sallinen, klarinetti
Anna Kuvaja, piano
Robert ja Clara Schumannin musiikkia, vapaa pääsy

ke 20.4. klo 19 Lentua-sali
Uuteen maailmaan

Hanna Hohti, alttoviulu
Anna Kuvaja, piano
Lauri Sallinen, klarinetti

Suomessa harvoin kuultua romanttista musiikkia Britteinsaarilta ja Yhdysvalloista.

Rebecca Clarke oli 1900-luvun alussa englannissa vaikuttanut, myöhemmin New Yorkiin muuttanut alttoviulisti ja säveltäjä. Hänen vaikuttavimpia teoksiaan on konsertissa kuultava Sonaatti alttoviululle ja pianolle. Clarkelta kuullaan myös duo-teos klarinetille ja alttoviululle Prelude, Allegro and Pastorale. Lisäksi konsertissa kuullan ja teokset Irlantilaiselta pianomusiikin pioneerilta, Chopinin aikalaiselta, John Fieldiltä sekä pitkän uran tehneeltä, yhä elävältä newyorkilaissäveltäjä Joan Towerilta.

Hanna Hohti on pääkaupunkiseudulla vaikuttava aktiivinen vapaan kentän muusikko, joka on yhdessä Anna Kuvajan kanssa työstämässä levytystä englantilaisesta kamarimusiikista alttoviululle ja pianolle. Anna puolestaan on Kuhmossa kasvanut pianotaiteilija, jonka musisoinnin rikas väripaletti on vertaansa vailla.
Ranskalainen rapsodia

Lauri Sallinen, klarinetti
Johanna Tilus, piano/cembalo

Ranskalaista musiikkia eri vuosisadoilta säveltäjiltä Claude Debussy, Maurice Ravel, Gioachino Rossini, François Couperin ja Élisabeth Jacquet de La Guerre. Ravelin orkesteri- ja pianoteoksena tunnettu Tombeau de Couperin saa uuden sovituksen klarinetille ja pianolle.

Tähtikartat

Lauri Sallinen, klarinetti
Mikko Hyvönen, koreografia

Karlheinz Stockhausenin mystinen Tierkreis (’tähtimerkit’) kuullaan uutena koreografioituna versiona sooloklarinetille.
Syklisesti vuoden kierron mukaan etenevä teos koostuu kahdestatoista, kullekin horoskooppimerkille omistetusta pienestä melodiasta.
Koreografian teokseen tekee kuhmolaistaustainen koreografi ja tanssitaiteilija Mikko Hyvönen.

Tämän lisäksi konsertissa kuullaan Juha T. Koskisen japanilaiseen estetiikkaan pohjaava Dream Transmission, joka kantaesitettiin Kuhmon Kamarimusiikissa vuonna 2019.

Uudenvuoden konsertti

Lauri Sallinen, klarinetti
Paavali Jumppanen, piano

Johannes Brahms oli jo päättänyt lopettaa säveltämisen, mutta kuultuaan klarinetisti Richard Mühlfeldin pehmeää ja värikylläistä soittoa hän pyörsi tämän päätöksen ja halusi säveltää Mühlfeldille mm. klarinettitrion ja klarinettikvinteton, ja päätyi lopulta säveltämään muutakin musiikkia. Tämän jälkeen hän ilmoitti jo toistamiseen vetäytyvänsä eläkkeelle, mutta päätti vielä, tällä kertaa puhtaasti omasta halusta ja tarpeestaan, kirjoittaa vielä kaksi sonaattia klarinetille ja pianolle (Es-duuri ja f-molli op.120). Ne jäivät Brahmsin viimeisiksi suuriksi teoksiksi ja ovat täynnä eletyn elämän onnea ja nostalgiaa. Sonaattien lisäksi Brahms kirjoitti noihin aikoihin lähinnä muutamia lauluja sekä pieniä, äärimmäisen kauniita pianokappaleita. Konsertissa kuullaan näistä rakastetut Intermezzot pianolle op. 118.

Paavali Jumppanen kuuluu Suomen arvostetuimpiin pianotaiteilijoihin, joka esiintyy säännöllisesti soolokonserteissa ja solistina eri puolilla Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Tällä hetkellä hän työskentelee Australian National Academyn of Musicin taiteellisena johtajana, ja Kuhmon konsertti onkin yksi hänen harvoista esiintymisistään Suomessa tänä vuonna.

Kommentoi tapahtumaa (0)