event-328614 event-328614

Teatteri ja ooppera

MERIMONSTERIT


Järjestäjä:Tampereen Työväen Teatteri
Paikka:TTT Eino Salmelaisen näyttämö
Osoite:Hämeenpuisto 28-32
33200 Tampere
Pääsymaksu:23.0

Lähde:Lippu.fi

MERIMONSTERIT

Seikkailu alkaa kartasta! lausui suurten meriseikkailujen isä R.L.Stevenson.
Niin tälläkin kertaa!

Carta Marina vuodelta 1539, myyttinen kuvaus Pohjoisten merien hurjista hirviöistä, innoitti tekijät ja näytelmän urheat professorit muinaisten merihirviöiden jäljille.

Esityksessä nousevat pintaan mm. hurja Kalmari Kaa, kuolematon jättiläishydra, kaikkitietävä Seireeni, hummaushummeri Hammurapu ja kavalasti saareksi naamiotunut Huijarihai. Yllättäen ui paikalle myös Tampereen klassisen lyseon kasvatti, Verimerimakkara Bloodius Metwurzchius.

Riemukkaan kielellisen leikittelyn, huikeitten näkymien, svengaavan musiikin ja jännityksen ohella teoksessa sukelletaan myös pintaa syvemmälle, ihmismielen tummempiin vesiin. Sympaattiset professorit Piin ja Emerituksen valtaa näet halu lyödä maailma ällikällä ja tehdä itsestään kuolemattomia – ja siitähän ei hyvää seuraa.

Professorit onnistuvat herättämään henkiin muinaisen hirviön Horribullin ja ratkaisemaan Hydran ikuisen elämän arvoituksen, mutta kun ihminen liikaa peukaloi luonnonlakeja, iskevät luonnonvoimat takaisin ja silloin nousee Suuri aalto.

Rannalle silti selvitään ja kuolemattomuudenkin arvoitukseen löytyy ratkaisu paljon lähempää kuin luulisi.

Suuria kysymyksiä, naurua ja mielikuvituksen voimaa hehkuvan Merimonsterit-esityksen takana on palkittu kaksikko, kirjailija Laura Ruohonen ja kuvittaja Erika Kallasmaa, jotka tunnetaan mm. jo modernin klassikon aseman saavuttaneista teoksistaan Allakka pullakka, Tippukivitapaus sekä Pikku Kakkosen rakastetusta TV-sarjasta Yökyöpelit.

Huippulavastaja Ksenia Peretrukhina vastaa käsinkosketeltavan merellisistä näyistä. Merivoimien upea edustusorkesteri Laivaston soittokunta puhalsi silkkaa suopeuttaan Merimonstereille tuulta purjeisin Markus Fageruddin alkuperäismusiikkiin, mahtaviin sävellyksiin, joissa niissäkin matkataan syvälle ja kauas, historian hämäristä diskon kautta juuri tämän päivän iloksi.

Näyttämöllä näemme fyysisen teatterin, tanssin ja laulun taiturit Anna Kuusamon, Marc Gassot’n ja Aino Rättyän sekä koko näyttämötekniikan väen monstereiden mahtipyörteissä.

Tekijöiden tavoite on luoda teos, jossa ikärajat rutisevat ja lapsi ja aikuinen saavat yhdessä antautua mielikuvituksen, riemun ja runon vietäväksi! Tässä esityksessä ei lapsikatsojia hyssytellä hiljaisiksi vaan he ovat tärkeä osa tapahtumien kulkua.

Toivomme, että jokainen katsoja – joku heistä ehkä elämänsä ensimmäisellä teatterikäynnillä – kokee, että teatteri on paikka jossa saa nauraa makeasti ja sydämeen syvyyksiin jää itämään jotain tärkeää.

Ruohosen ja Kallasmaan Merimonsterit leikittävä kirja (Into) on myynnissä teatterin lipunmyynnissä.

Kotkan merimuseo Wellamossa 2019–22 ja Ahvenanmaan Sjöfartsmuseumissa 2022–2023 yleisön valloittanut Merimonsteri-näyttely rantautuu helmikuussa 2024 Turun Forum Marinumiin.

Varokaa Krakenin klaania!
Se sakki on ihan pohjalta,
törkeitä tappajatursaita,
ihan selkärangatonta porukkaa
nousee pintaan ja kaataa laivoja!
Mutta minä olen Kaa,
auttaja minun luonani olette turvassa

Esityksen ikäsuositus 5–100 vuotta.

Kommentoi tapahtumaa (0)