event-339379 event-339379

Teatteri ja ooppera

Tutkivan journalismin ABC


Järjestäjä:Helsingin yliopiston Porthania
Paikka:Helsingin yliopiston Porthania
Osoite:Yliopistonkatu 3
00100 Helsinki
Pääsymaksu:alk.59

Lähde:Tiketti

Tutkivan journalismin ABC

Long Playn Iltakoulu: Tutkivan journalismin ABC

Kevään toinen Iltakoulu keskittyy tutkivaan journalismiin.

Tässä koulutuksessa Suomen parhaat ja palkituimmat tutkivat toimittajat Jarno Liski ja Paavo Teittinen kertovat, miten vaikuttavia tutkivia juttuja tehdään.

Koulutuksessa opitaan perusteet julkisuuslaista, parhaat tekniikat vaikeassa tilanteessa olevien haastateltavien kohtaamiseen sekä valotetaan, mitä tutkivan jutun kirjoittamisessa on otettava huomioon. Illan aikana käydään läpi konkreettisten esimerkkien kautta, mitkä tutkivat tekniikat ovat tärkeimpiä erilaisten projektien kohdalla. Koulutus sopii kaikille tutkivan journalismin tekniikoista ja periaatteista kiinnostuneille: toimittajille, viestinnän ammattilaisille, tutkijoille ja kirjailijoille.

Koulutuksessa pääset harjoittelemaan tietopyynnön tekoa!

Jarno Liski on Iltalehden palkittu monimediatoimittaja, joka on juttuprosesseissaan keskittynyt erityisesti viranomaisten toiminnan tarkasteluun. Puheenvuorossaan hän valottaa, mitä jokaisen toimittajan tulee tietää julkisuuslaista ja antaa parhaat vinkkinsä tietopyyntöjen tekoon. Liski myös kertoo, miten edetä tietojen saamisen jälkeen. Kuinka toimia viranomaislähteiden kanssa, jotka pelkäävät paljastumista? Miten saada tiedot, joita viranomainen kieltäytyy antamasta vaikka niihin olisi lain mukaan oikeus? Liski kertoo myös, mitä tutkivalla journalismilla voidaan selvittää ja miksi sillä on väliä.

Paavo Teittinen on Helsingin Sanomien toimittaja, joka on saanut lukuisia palkintoja tutkivista jutuistaan. Hän kertoo puheenvuorossaan, miten kohdata vaikeassa tilanteessa olevia ja traumatisoituneita haastateltavia - esimerkiksi ihmiskaupan ja seksuaalirikosten uhreja. Lukuisten esimerkkien kautta hän valottaa, miten on päässyt käsiksi aiheisiinsa ja kuinka lähteet vaativiin projekteihin ovat löytyneet. Teittinen kertoo myös, miten navigoida erilaisten intressien ristiaallokossa. Millä tavalla pää pidetään kylmänä tilanteessa, jossa voi mahdollisesti joutua oikeuteen juttuprosessin seurauksena? Entä kuinka suojella lähteitä, joita pelottaa?

Koulutuksen lopuksi Teittinen ja Liski vetävät yhdessä yhteen illan teemoja ja vastaavat yleisön kysymyksiin.



Iltakoulut järjestetään Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksessa (Porthania 2:ssä, Yliopistonkatu 3, 00100 Helsinki) klo 16.30–19.30. Tapahtumaan voi osallistua vain paikan päällä.

Oikeus alennettuun lippuun todistettava tarvittaessa ovella.

***

Esteettömyys:
Avustaja pääsee tapahtumaan ilmaiseksi avustettavan kanssa samalla lipulla: kyllä
Tapahtumaan on esteetön pääsy pyörätuolilla: kyllä
Tapahtumapaikalla on esteetön WC: kyllä

Kommentoi tapahtumaa (0)