event-345451 event-345451

Teatteri ja ooppera

Tiranan sydän


Järjestäjä:Turun Kaupunginteatteri
Paikka:Turun kaupunginteatteri, Pieni näyttämö
Osoite:Itäinen Rantak. 14
20100 Turku
Pääsymaksu:min 34.0 € - max 38.0

Lähde:Lippu.fi

Tiranan sydän

Pajtim Statovci
Tiranan sydän
Pakomatka minuuteen

Kantaesitys Finlandia-palkitun Pajtim Statovcin romaanista tuo näyttämölle Bujarin karun elämäntarinan, joka kuljettaa läpi vaihtuvien maiden ja identiteettien.


Vielä yksi tarina. Albaanien historiastako? Vai minun perheeni tarina? Tarina minusta ja Agimista. Miehestä ja naisesta sisälläni. Vai häpeästä ja tästä loputtomasta pakomatkasta? Tiedäthän, että mitä enemmän kerron, sitä enemmän valehtelen.

Bujarin tarina on palasina ympäri maailmaa. Se alkaa Albaniasta, jossa kommunistinen diktatuuri romahtaa, isä kuolee ja ystävä Agim elää väärässä sukupuolessa. Bujar ja Agim karkaavat länteen rakentamaan parempaa elämää, mutta unelmat pysyvät tavoittamattomissa, vaikka heidän uhraustensa paino kasvaa. Bujar rakentaa identiteettiään ja omaksuu uusia rooleja sitä mukaan, kun maat ja ihmiset hänen ympärillään vaihtuvat. Lopulta elämä kuljettaa Bujarin Suomeen.

Kantaesitys perustuu Finlandia-palkitun kirjailijan Pajtim Statovcin romaaniin Tiranan sydän (2016). Näyttämölle sen on dramatisoinut Rasmus Arikka ja esityksen ohjaa David Sandqvist. Näytelmän keskiössä on identiteetin rakentuminen ja uudelleenmäärittely erityisesti sukupuolen, seksuaalisuuden ja etnisyyden näkökulmasta. Miten kohtaamamme tragediat muovaavat meitä ja kenellä on oikeus määritellä identiteettimme? Rooleissa nähdään muun muassa Niki Rautén, Saban Ramadani ja Ella Lymi.

Tekijät
Alkuperäisteos Pajtim Statovci
Dramatisointi Rasmus Arikka
Ohjaus David Sandqvist
Lavastus Jani Uljas
Puvustus Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu Jari Sipilä
Äänisuunnittelu Jari Tengström
Naamioinnin suunnittelu Petriina Suomela
Rooleissa Niki Rautén, Saban Ramadani, Ella Lymi, Minna Hämäläinen, Sami Lalou, Ulla Koivuranta, Kimmo Rasila, Ulla Reinikainen, Riitta Salminen

Pieni näyttämö
Ensi-ilta 21.8.2024
Draama
S13+


Kommentoi tapahtumaa (0)