event-234498 event-234498

Teatteri ja ooppera

RANSKALAISET VIIVAT (MAKING OF PYÖVELI 2)


Järjestäjä:Ranskalaiset viivat
Paikka:Kanneltalo
Osoite:Klaneettitie 5
00420 Helsinki
Pääsymaksu:min 12 € - max 15

Lähde:Lippu.fi

RANSKALAISET VIIVAT (MAKING OF PYÖVELI 2)

Ranskalaiset viivat (Making of Pyöveli 2)

ke 16.9. klo 18, ensi-ilta
pe 18.9. klo 18
la 19.9. klo 15
ti 29.9. klo 18
ke 30.9. klo 18

Vapaat teatteritaiteilijat aloittavat työskentelyn esityksen parissa, mutta Pyöveli puuttuu tapahtumiin. Saadaanko työlle rahoitus? Löydetäänkö tarpeeksi yhteistä työaikaa, ymmärrystä, uskoa? Miten suojellaan keskeneräistä työtä? Mistä ideoista pidetään kiinni, kun maailma ympärillä muuttuu yhä epävarmemmaksi?

Ranskalaisten viivojen tyylilaji on haikean ja absurdin huumorin läpäisemä dokumentaarisuus. Esityksen aikamuoto on ”making of”. Se avautuu katsojalle keskeltä to do -listaa, pakenevaa nykyhetkeä. Kahvitauon jälkeen esityksen harjoitukset jatkuvat, mutta pian esitys kriisiyttää tulevaisuutensa. Vapaus tarkoittaa sitä, että aloitetaan alusta. Aina uudestaan. Ajan pyörre jauhaa aiheita, ihmisiä ja aikatauluja, mutta työryhmä ei luovuta. Välissä on pakko käydä muissa töissä, synnyttämässä, monissa hautajaisissa, sivarissa, valmistumassa maisteriksi, työvoimatoimistossa ja ruokakaupassa, mutta lopulta kohdataan näyttämöllä.

Esitys puhuttelee taiteilijan työn ja työllistymisen kuvauksen kautta katsojaa laajentuen yleisemmin kysymyksiin sinnikkyydestä, lojaliteetista, toiseudesta ja siitä, kuka tuo harjoituksiin kahvimaitoa (mulle käy vaan kaura!).

Pyöveli on esitystrilogia, jonka erilliset osat tulkitsevat itsenäisesti kysymystä siitä, mikä tai kuka on pyöveli omassa ajassamme. Kolmen esityksen sarjan pysyvän kokoonpanon muodostavat näyttelijät Irina Pulkka, Marjaana Kuusniemi-Korhonen, tanssija Johannes Purovaara sekä valosuunnittelija Mia Kivinen. Esitykset työstetään yhteistyössä vaihtuvan ohjaaja-käsikirjoittajan kanssa. Ensimmäisen osan ohjasi Tuire Tuomisto, toisen osan ohjaa Minna Nurmelin.

"IRINA
Että kuolee ennen kuin osaa olla vapaa.

Hiljaisuus

JOHANNES
Että kuolee.

MARJAANA
Ennen kuin osaa olla vapaa.”

Ohjaus ja käsikirjoitus (devising-työskentelyn pohjalta): Minna Nurmelin
Valosuunnittelu: Mia Kivinen
Esiintyjät:
Marjaana Kuusniemi-Korhonen
Irina Pulkka
Johannes Purovaara
Valokuvat ja visualisointi: Mia Kivinen

K-12
Kesto: 1 t 15 min

www.kanneltalo.fi

Kommentoi tapahtumaa (0)