event-328964 event-328964

Näyttelyt

Guldalit, Čatnasit, Ciekkadit - Stina Aletta Aikion taideteos Arktikumin etupihalla


Järjestäjä:Lapin maakuntamuseo
Paikka:Lapin maakuntamuseo
Osoite:Rovaniemi
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Guldalit, Čatnasit, Ciekkadit - Stina Aletta Aikion taideteos Arktikumin etupihalla

Stina Aletta Aikio (Guldal Olavi Kirsi Stiinná) on Utsjoelta kotoisin oleva ihmiseläin ja saamelainen taiteilija, jonka töissä yhdistyy yhteiskunta- ja ympäristökriittisyys.


Guldalit, Čatnasit, Ciekkadit on ympäristö- ja tilataideteos, jossa Aikio yhdistelee enemmän tai vähemmän prosessoituja luonnonmateriaaleja ikoniseen saamelaiskuvastoon kuuluvaan laavuun. Teoksen vitriinimäinen lasirakenne pohtii esittämisen ja esillä olemisen kysymyksiä. Lasi suojaa sen taakse asetettua, mutta myös eristää sen katsojasta, estää koskemisen, kuulemisen ja niihin perustuvan vuorovaikutuksen. Lasin sisään vangitseminen jähmettää ihmisen vastavuoroisen suhteen maahan ja muuhun elävään, joiden kuuntelemista suhteiden syntyminen vaatii. Sama jähmettyneisyys voi hallita laajemmin sitä, miten saamelaiset tulevat esitetyiksi ja nähdyiksi - tai jäävät näkemättä ja kuulematta.

*****
Guldalit, Čatnasit, Ciekkadit -teos on osa Koneen Säätiön rahoittamaa, tietoa ja todellisuuksia saamelaisen taiteen keinoin luovaa Logi – Saamelaisen kulttuuriperinnön ontologinen politiikka -hanketta (2019-2021(23)). Teoksen sisällöllistä prosessia sekä sen loppuunsaattamista on tukenut myös Suomen Akatemian rahoittama, Saamelaisen kulttuuriperinnön ontologista politiikkaa tarkasteleva tiedehanke Árbi ja sen tutkimusryhmä.

Yhteistyössä Lapin maakuntamuseo.

Kommentoi tapahtumaa (0)