Muut

Listening in the Dark


Järjestäjä:Wäinö Aaltosen museo
Paikka:Wäinö Aaltosen museo
Osoite:Turku
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Listening in the Dark

Brittiläinen taiteilija Maeve Brennan sai tälle dokumenttielokuvalle lähtökohdan luettuaan opiskeluaikoinaan uutisen tuulivoimaloista ja lepakkokuolemista: kestävää kehitystä edistämään suunniteltu teknologia näyttikin olevan vahingollista lepakoille. Dokumentissa jäljitetään lepakoiden yhteiskunnallista ja ekologista merkitystä sekä tutustutaan tarkemmin niiden kykyyn suunnistaa kaikupaikannuksen avulla. Dokumentissa kuunnellaan lepakoita mutta ääni annetaan haastattelujen ja arkistomateriaalin avulla myös ekologeille, paleontologeille ja lepakkotutkijoille. Keskeisenä hahmona on varhainen eläinten tietoisuuden tutkija ja puolestapuhuja, yhdysvaltalainen eläintieteilijä Donald Griffin (1915–2003). Ymmärryksemme eläinten kyvystä kaikupaikannukseen perustuu pitkälti Griffinin 1940-luvulla tekemiin tutkimuksiin lepakoiden parissa. Griffinin 1958 julkaistu teos Listening in the Dark on antanut myös nimensä tälle dokumentille.

Brennan kääntää kameran ihmiskeskeisestä näkökulmasta eläinten tapaan havainnoida maailmaa. Dokumentissa ihmisen lyhytaikainen mutta valtava vaikutus maapallolla asetetaan mittakaavaan eläinten evoluution ja pitkien geologisten aikakausien kanssa, paljastaen paitsi ihmisen merkityksettömyyden suuressa maailmanjärjestyksessä myös kyvyn tehdä suhteetonta vahinkoa planeetallemme.

Maeve Brennan (s. 1990) asuu ja työskentelee Lontoossa. Hän valmistui 2012 Fine Art at Goldsmith, University of Londonista. Brennanin teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä ympäri maailmaa. Suomessa hänen teoksiaan nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Listening in the Dark on Jerwood/FVU Awards 2018:n tilausteos.

Maeve Brennan – Listening in the Dark on WAMx-hankkeen kolmas näyttely. Vuoden 2019 teemana on ihmisen ja muiden elämänmuotojen välinen symbioottinen rinnakkaiselo ja vuorovaikutus. WAMx:n johtavana ajatuksena on kutsua vuosittain kansainvälinen asiantuntija suunnittelemaan ohjelmistoa yhteistyössä museon kanssa. Tänä vuonna ohjelmisto on suunniteltu yhteistyössä brittiläisen Camden Arts Centren kuraattorin Gina Buenfeldin kanssa.

Maeve Brennan – Listening in the Dark, 2018
43 min, esitykset tasatunnein.
Kieli englanti, ei suomenkielistä tekstitystä.