Finnish iGaming Events - ainoa rahapelialan tapahtuma Suomessa

Finnish iGaming Events järjestää toisen rahapelialan konferenssin Suomessa 12.-13.9.2024. Viime vuonna tapahtuma oli jättimenestys, ja tänä vuonna voidaan odottaa vielä isompaa suosiota, sillä keskustelu uudesta rahapelilainsäädännöstä käy kuumana.

Finnish iGaming Events kokoaa yhteen operaattorit, sääntelijät, viranomaiset, sijoittajat ja palveluntarjoajat keskustelemaan Suomen tulevaisuuden lisensoidusta rahapelimarkkinasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Konferenssi pidetään kokonaisuudessaan englanniksi.

Ohjelmassa käsitellään tulevan lisensointijärjestelmän mahdollisia suuntaviivoja Suomessa, muiden säänneltyjen markkinoiden, erityisesti Pohjoismaiden, tarjoamia oppeja sekä markkinoinnin ja sponsoroinnin sääntelyä Suomessa tulevaisuudessa. Lisäksi käsitellään muita aiheita, jotka liittyvät Suomen tulevaan lisenssijärjestelmään.

Tapahtuma pidetään Helsingissä,Hilton Kalastajatorpassa. Konferenssin ajankohta on ihanteellinen, sillä Suomen rahapelilisenssijärjestelmän valmistelut on tarkoitus aloittaa alkusyksystä. Tapahtuma tarjoaa arvokkaita näkemyksiä sijoitusmahdollisuuksien arviointiin ja mahdollisuuden tavata yhteistyökumppaneita sekä Suomesta että muista lähimaista.

Kahden päivän lipun hinta on 950€+alv.

Tapahtuman ohjelma

Ensimmäisen päivän ohjelma alkaa rekisteröitymisellä ja kahvitarjoilulla. Päivän avaussanat ilmoitetaan myöhemmin. Ensimmäinen aihe käsittelee arpajaislain uudistusta, jonka pääpuhujana toimii Jari Vähänen ja paneelikeskusteluun osallistuvat Velipekka Nummikoski, Antti Koivula ja Mika Kuismanen. Tämän jälkeen on verkostoitumiskahvit, joiden aikana on mahdollisuus tavata toimittajia.

Seuraavaksi puhutaan vastuullisesta pelaamisesta ja markkinointirajoituksista Riikka Tähtivuoren johdolla. Lounastauko on sponsoroituFinnplayn toimesta. Iltapäivällä jatketaan vastuullisen pelaamisen ja markkinoinnin teemalla paneelikeskustelussa, johon osallistuvat Riikka Tähtivuori ja Gustaf Hoffstedt. Gustaf Hoffstedt pitää myös esityksen rahapelien verotuksesta.

Päivän toinen verkostoitumiskahvitauko tarjoaa jälleen mahdollisuuden tavata toimittajia. Iltapäivän päätteeksi käsitellään hevosvedonlyöntiä Suomessa, joko lisensoiduilla markkinoilla tai monopolijärjestelmässä. Pääpuhujana on Carl Fredrik Stenström ja paneelikeskustelijoina Mikael Bäcke, Helena Hallman ja Stenström itse.

Päivä päättyy Minna Ripatin (Legal Gaming) päätössanoihin, jonka jälkeen on cocktailtilaisuus ja illallinen, molemmat sponsoroituja. Jaakko Soininen, Finnplay Technologies Oy:n toimitusjohtaja, pitää puheenvuoron cocktailtilaisuudessa.

Toinen päivä alkaa aamukahvilla ja toimittajien tapaamisella. Ensimmäisenä aiheena käsitellään lainsäädännön uudistusta B2B-toimittajan näkökulmasta, pääpuhujana ja moderaattorina Jaakko Soininen. Paneelikeskusteluun osallistuvat Erkki Nikunen (Air Dice), Timo Kiiskinen, Roope Lindroos (Trumo) ja Sam Hill. Verkostoitumiskahvien jälkeen peliyhtiöiden toimitusjohtajat keskustelevat ajankohtaisista aiheista Jari Vähäsen johdolla. Keskusteluun osallistuvat Olli Sarekoski, Fredrik Wastenson ja Christer Fahlstedt.

Minna Ripatti pitää päätössanat, jonka jälkeen on lounas. Konferenssi päättyy iltapäivällä.

Uusi rahapelilaki 2026 määrittää konferenssin agendan

Kuten mainittu, Suomeen tulee uusi rahapelilaki, jonka on tarkoitus astua voimaan viimeistään 1. tammikuuta 2026. Se avaa rahapelimarkkinat lisenssijärjestelmälle, mikä tuo mukanaan merkittäviä muutoksia nykyiseen monopolijärjestelmään. Tämä uudistus perustuu hallituksen tavoitteeseen vähentää rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja ja parantaa rahapelijärjestelmän kanavointiastetta.

Keskeiset muutokset ovat seuraavat:

  1. Lisenssijärjestelmä: Uusi laki sallii ulkomaisten rahapeliyhtiöiden toimia Suomen markkinoilla lisenssin hankkimisen jälkeen. Tämä merkitsee merkittävää siirtymää nykyisestä monopolijärjestelmästä, jossa vain valtion omistamaVeikkaus Oy on saanut tarjota rahapelejä.

  2. Pelaajien suojaaminen ja vastuullisuus: Uudessa lainsäädännössä korostetaan pelihaittojen ehkäisyä. Tämä sisältää tiukempia sääntöjä pelaajien tunnistautumisesta, peliautomaattien sijoittamisesta ja markkinointirajoituksista. Tavoitteena on varmistaa, että pelaaminen tapahtuu hallitusti ja vastuullisesti. Eräiden asiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että erilaiset pelaajille suunnatut edut kielletään. Ne voivat nimittäin edesauttaa peliongelman syntymistä.Ruotsin lisenssijärjestelmässä vain yksi bonus per asiakas sallitaan, ja Alankomaissa käteispalautusbonukset ovat kiellettyjä.

  3. Maksuliikenteen estot: Yksi esitys uudessa laissa koskee maksublokkien käyttöönottoa, jolla estettäisiin rahansiirrot luvattomille rahapelisivustoille, kuten Virossa toimivat nettikasinot (lähde: www.netikasiino.net). Tämä tarkoittaa, että pankit ja maksupalveluntarjoajat estäisivät maksutapahtumat, jotka liittyvät laittomaan rahapelaamiseen Suomessa.

  4. Veikkauksen rooli: Veikkaus Oy:n rooli muuttuu, kun se kilpailee muiden lisensoitujen toimijoiden kanssa. Veikkauksen tuottoja ei enää sidota tiettyihin yleishyödyllisiin tarkoituksiin, vaan ne menevät valtion budjettiin ilman erillisiä kohdennuksia.

  5. Tutkimus ja valvonta: Veikkauksen peli- ja pelaajadatan käsittelyä säädellään tarkemmin, jotta rahapelihaittoja voidaan seurata ja tutkia tehokkaammin. Tämä auttaa viranomaisia valvomaan markkinoita ja puuttumaan mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Uudistuksen taustalla on halu integroida Suomen rahapelimarkkinat paremmin eurooppalaiseen kehykseen ja varmistaa, että markkinat ovat turvallisia ja vastuullisia kaikille osapuolille.