event-294030 event-294030

Teatteri ja ooppera, Muut

IN-TEATTERI: ROUVA C


Järjestäjä:IN-Teatteri
Paikka:Iisalmen Työväentalo
Osoite:Pohjolankatu 11 A
74100 Iisalmi
Pääsymaksu:min 24.5 € - max 26.5

Lähde:Lippu.fi

IN-TEATTERI: ROUVA C

Nuori Minna Johnson, kangaskauppiaan tytär, aloittaa seminaarin valmistuak­seen opettajaksi. Hän ei halua mahdut­taa itseään 1800 -luvun tai oman aikan­sa ahtaaseen naisen rooliin; jäädä kodin seinien sisäpuolelle aviomiehen määräys­vallan alle. Minna haluaa vaikuttaa, olla itsenäinen ja vapaa eikä hän siksi halua koskaan naimisiin. Toisin kuitenkin käy. Minna solmii avioliiton opettajansa, leh­tori Ferdinand Canthin kanssa. Minnasta tulee Rouva C., joka lopettaa opiskelunsa ja synnyttää monta lasta. Edistyksellinen aviomies kannustaa ja tukee vaimoaan antamalla Minnan vapaasti kehittää aja­tuksiaan tyttöjen koulutuksesta, köyhien auttamisesta ja yhdistystoiminnan tärke­ydestä. Kun ympäröivän yhteiskunnan sovinnainen ajatusmaailma tuomitsee vimmaisen Minnan pyrkimyksiä, pysyy puoliso rinnalla lohduttaen usein synkissä hetkissä elävää vaimoaan.

Rouva C. piirtää kauniin kuvan onnelli­seksi kypsyvästä, tasa-arvoisesta, aviolii­tosta ja rakkaudesta. Keskiössä nähdään myös kahden naisen, Minnan ja Floran, alati tasapainoaan hakeva ystävyys. En­nen kaikkea Rouva C. on kuvaus tai­teilijaksi kasvamisesta. Ensimmäisen suomenkielisen sanomalehtinaisen, nais­näytelmäkirjailijan ja toisinajattelijan nuoruusvuosia kuvaava maailma on herk­kä, mutta energinen.

Näytelmä pohjautuu Minna Rytisalon kir­joittamaan, dokumenteista innoituksensa saaneeseen fiktiiviseen romaaniin, Rouva C. Teos voitti VUODEN KIRJA -journa­listipalkinnon vuonna 2019.

Kommentoi tapahtumaa (0)