event-328065 event-328065

Näyttelyt

Johanna Laaja: Ajan takaa


Järjestäjä:Oulun taidemuseo
Paikka:Oulun taidemuseo
Osoite:Oulun kaupunki
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Johanna Laaja: Ajan takaa

Entisaikojen silmäterät ovat vuosikymmenten aikana painuneet monelta suunnalta kasaan, mutta salaperäistä viehätystään ja särmäänsä ne eivät ole menettäneet. Laajan maalauksissa luonto autojen ympärillä jatkaa prosessejaan: se kurottelee, peittää ja rihmoittaa. Mennyt ja nykyisyys kietoutuvat maalauksissa kiehtovasti toisiinsa.

Suomussalmen kunnan Pyhäkylässä asuvan Johanna Laajan taiteellinen työskentely pohjautuu asuinympäristöön Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Hän työskentelee valokuvan pohjalta ja selvittää paikkoihin liittyvää historiaa ja tarinoita. Suosikkiautot ja -paikat voivat tallentua maalauksiin useista eri kuvakulmista ja vuodenkierron eri aikoina. Kuvataiteilijan työskentely on tullut paikkakunnalla yleiseen tietoon ja ennalta tuntemattomatkin ihmiset saattavat tulla kertomaan, mistä hylättyjä autoja löytyy.

Maalauksissaan Laaja haluaa kuvata syrjäseudun elettyä elämää ja maaseudun tyhjenemistä. Korpiseudun hylätyt talot ja pihapiirit ovat kuvataiteilijalle eräänlaisia museoita, jotka kertovat paikallisten ihmisten lähihistoriasta ja elämäntyylistä.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnissa vuoden kiertänyt näyttely on marraskuussa esillä Oulun taidemuseon Satula-tilassa 3.–23.11.2023. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Huomioithan, että näyttelyyn ei ole mahdollista tutustua Satulan ollessa varattu. Aukioloajat voi tarkistaa Oulun taidemuseon asiakaspalvelusta, 044 703 7471.

Kommentoi tapahtumaa (0)