Näyttelyt

Grönlund–Nisunen: Häiriötiloja


Järjestäjä:Ars Nova
Paikka:Ars Nova
Osoite:
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Grönlund–Nisunen: Häiriötiloja

Yli 30 vuotta yhdessä työskennellyt taiteilijakaksikko Grönlund–Nisunen tunnetaan kineettisistä installaatioista ja veistoksista, jotka yhdistävät teknologiaa ja ääntä. Kaksikon ammatillinen tausta on arkkitehtuurissa ja musiikissa, mikä tarjoaa kasvualustan tilaa, valoa, ääntä ja liikettä tutkiville teoksille.

Taiteilijaduo Grönlund–Nisunen havainnoi nykyisyyttä ja luotaa samanaikaisesti tulevaisuutta. Teosten lähtökohdat ovat arkipäivän havainnoissa. Ne liittyvät fysikaalisiin ilmiöihin, kuten vaikkapa sähkövirtaan, säteilyyn, painovoimaan, magnetismiin sekä aineen ja äänen ominaisuuksiin.

Teoksissa keskitytään olennaiseen. Ne eivät varsinaisesti symboloi tai esitä mitään, pikemminkin teoksissa havainto kohdistuu jonkin olemiseen tai tapahtumaan. Pelkistetty estetiikka toimii ottamatta kantaa kauneuteen ja vie aistimellisen kokemuksen äärelle.

Taiteilijakaksikon muodostavat Tommi Grönlund (s. Turku) ja Petteri Nisunen (s. Helsinki). He asuvat ja työskentelevät Helsingissä. Taiteellisen työskentelyn ohella Grönlund työskentelee 1990-luvun alussa perustamansa Sähkö Recordings -levy-yhtiön parissa. Nisunen puolestaan on toiminut nykytaiteen professorina Aalto-yliopistossa ja on parhaillaan Taideyliopiston Kuvataideakatemian varadekaani.

Työpari Grönlund–Nisusen ensimmäinen yhteinen näyttely Voimavirta oli Titanik-galleriassa vuonna 1993. Sen jälkeen he ovat rakentaneet linjakkaan uran osallistuen lukuisiin näyttelyihin ja taidetapahtumiin ympäri maailmaa. Vuonna 1997 kaksikko Grönlund–Nisunen sai Vuoden nuori taiteilija -palkinnon. Vuonna 2001 he kuratoivat 49. Venetsian biennaalin Pohjoismaiden paviljongin näyttelyn, johon itsekin osallistuivat. Vuonna 2021 he saivat valtion viisivuotisen taiteilijaprofessoriapurahan. Lukuisista julkisista teoksistaan tunnettu työpari Grönlund–Nisunen valittiin vuoden 2026 loppuun mennessä valmistuvan Turun musiikkitalo Fuugan ulkotaiteen suunnittelijaksi.


”The best way to predict the future is to design it.”

– Buckminster Fuller

Kommentoi tapahtumaa (0)