event-187392 event-187392

Teatteri ja ooppera

ROULETTENBURG


Järjestäjä:Viirus
Paikka:Viirus, Busholmen - Jätkäsaari
Osoite:Busholmen Jätkäsaari
00220 Helsinki
Pääsymaksu:33

Lähde:Lippu.fi

ROULETTENBURG

Alkuperäisromaani: F.M. Dostojevski
Ohjaus ja sovitus: Jussi Sorjanen
Näyttämöllä: Martin Bahne, Petra Heinänen, Sue Lemström, Oskar Pöysti, Jessica Raita
Lavastus- ja videosuunnittelu: Ville Seppänen
Valosuunnittelu: Erno Aaltonen
Äänisuunnittelu: Kasperi Laine
Pukukonsultointi: Tuomas Lampinen

Jussi Sorjanen aloitti työnsä Viiruksen taiteellisena johtajana heinäkuussa 2018 ja tekee ohjausdebyyttinsä tänä syksynä. Sorjasen ohjaama esitys Roulettenburg – total entertainment forever perustuu Fjodor Dostojevskin romaaniin Pelurit (1867).

– Roulettenburg – total entertainment forever käsittelee rahan vaikutusta ihmis- ja omanarvontuntoon. Rahan lisäksi muita tärkeitä näkökulmia tai avaimia esitykseen ovat käsitteet kuten eskapismi, viihde, viihtyminen, yksinäisyys ja kosmos, ohjaaja Sorjanen sanoo.

Dostojevski kirjoitti Pelurit-romaanin vain 26 päivässä taloudellisen paineen alla ja velkojien ahdistellessa häntä. Tarina kuvastaa kirjailijan omaa peliriippuvuutta. Myös Sorjaselle oma suhde rahaan on ollut keskeinen kysymys Roulettenburgia työstäessä.

– Huomaan ajattelevani rahaa aivan liikaa. Sen määrä vaikuttaa omanarvontuntooni, siihen, miten toiveikkaasti tai epätoivoisesti suhtaudun tulevaisuuteen. Kapitalismi yrittää myrkyttää aivojani. Se yrittää luoda minulle haluja asioihin, joita en tarvitse. Tarpeita, joita ei ole mitään järkeä tyydyttää ja tavoitteita, joita ei voi saavuttaa kuin hankkimalla jostakin valtavat määrät rahaa. Roulettenburg käsittelee tätä psyko- ja metafyysistä tilaa, jossa uskon valtaosan tämän hetken kapitalistisessa yhteiskunnassa elävien ihmisten yrittävän selviytyä päivästä päivään. Ja ihan oikeasti uskon, että rahaan ja sen ympärillä oleviin asioihin liittyy paljon tabuja, joita on syytä käsitellä, vaikkapa teatterin kontekstissa.

Sorjanen kuvaa esitystä “oudoksi eskapistiseksi spektaakkeliksi”, jonka punainen lanka kiteytyy peli- ja musiikkimaailmasta tuttuihin iskulauseisiin “all in” ja “total entertainment forever”.

– Kun arvomme kahden ratkaisun välillä, valitsemme aina sen, joka on enemmän “total entertainment”.

Kommentoi tapahtumaa (0)