event-250884 event-250884

Teatteri ja ooppera

SAITURI, Lahti


Järjestäjä:Lahden kaupunginteatteri
Paikka:Juhani-näyttämö, Kirkkokatu 14
Osoite:Kirkkokatu 14
15140 Lahti
Pääsymaksu:
Lähde:Lippu.fi

SAITURI, Lahti

Molière
SAITURI

Kun mikään ei riitä

Saituri kertoo Harpagon-nimisestä miehestä ja hänen kahdesta lapsestaan, jotka haluaisivat saavuttaa itsenäisyyden ja taloudellisen riippumattomuuden. Esteenä on isän ennennäkemätön saituus ja ahneus.

Saiturin teemat ovat ajankohtaisia tänäänkin. Suhde rahaan, taloudellinen riippumattomuus ja itsenäistyminen ovat yhä enemmän ihmisten keskeisiä huolenaiheita. Saiturissa näytetään nuorten pyrkimysten rinnalla myös, mitä liian pitkälle menevä rakkaus mammonaan tekee Harpagonille. Kun itara isä päättää vielä mennä naimisiin saman henkilön kanssa, johon poika on ihastunut, on soppa valmis. Kaikki tämä on tavattoman hauskassa ja sukkelassa muodossa, joka on tyypillistä Molièrelle.

Niin Saituri kuin muutkin Molièren näytelmät nauravat ihmisten inhimillisille heikkouksille: tekopyhyydelle, kaksinaismoralismille, hienostelunhalulle ja ahneudelle.

Näytelmä on klassikko ja sen huumori on edelleen ajankohtaista.
Molière viljelee näytelmässään komedian eri lajeja, ironiaa, satiiria, parodiaa, mutta myös lämmintä huumoria. Lahden esitys ei tunnusta puhdasta epookkia, vaan leikittelee eri aikakausilla ja siksi luvassa onkin myös visuaalisesti iloinen tulkinta.

ENSI-ILTA 3.10.2020 JUHANI-NÄYTTÄMÖLLÄ

SUOMENNOS Arto af Hällström
OHJAUS Ilkka Laasonen
LAVASTUS Janne Siltavuori
PUKUSUUNNITTELU Niina Pasanen
MUSIIKKI Martti Peippo
VALOSUUNNITTELU Harri Peltonen
ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Vierimaa

ROOLEISSA Tomi Enbuska, Jori Halttunen, Mikko Jurkka, Tapani Kalliomäki, Oliver Kollberg, Jari-Pekka Rautiainen, Janna Räsänen, Miila Virtanen ja Lumikki Väinämö

MUUSIKOT Martti Peippo ja Aura Visala