event-295227 event-295227

Näyttelyt

Kulttuurihistoriaa pienoisgrafiikassa. Unkarin ja Suomen modernien exlibristen värikäs kuvasto


Järjestäjä:Liszt-instituutti, ExLibris Yhdistys, Unkarin kansalliskirjasto
Paikka:Unkarin kulttuurikeskus (Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki)
Osoite:Kaisaniemenkatu 10
00100 Helsinki
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Kulttuurihistoriaa pienoisgrafiikassa. Unkarin ja Suomen modernien exlibristen värikäs kuvasto

Unkarin kulttuurikeskuksen galleria U:hun avautuva näyttely luo katsauksen Unkarin ja Suomen 1900–2000-lukujen exlibriksiin eli kirjanomistajamerkkeihin.

***

Näyttely avataan torstaina 6.10. klo 18. Ohjelmassa on tohtori Kornélia Vasné Tóthin tervehdys sekä Suomen Exlibrisyhdistyksen varapuheenjohtajan Olli Ylösen exlibris-aiheinen esitelmä.

Ilmoittauduthan tilaisuuteen 5.10. mennessä osoitteessa:https://forms.office.com/r/nDiNSe5Fyn

***

Exlibristen juuret ulottuvat Unkarissa aina 1500-luvulle. 1800-luvulla tekijöiden piiri laajeni porvarillistumisen myötä, ja symboliset, temaattiset exlibrikset levisivät vaakunallisten merkkien lisäksi. Suomen ensimmäinen painettu exlibris puolestaan on peräisin 1680-luvulta, vaikkakin merkit yleistyivät vasta myöhemmin. Exlibristen suosio on kasvanut viime vuosikymmeninä runsaasti ja niiden kirjo on laaja – yksin Suomesta tunnetaan arviolta yli 25 000 exlibristä.

Näyttelyn unkarilaiset exlibrikset ovat peräisin Unkarin kansalliskirjaston kokoelmista ja tämän osan näyttelystä on kuratoinut kulttuurihistorioitsija ja kirjaston tutkija, tohtori Kornélia Vasné Tóth. Moderneissa kuvissa esitellään temaattisesti Unkarin historian, kirjallisuuden, kuvataiteen, musiikin ja taide-elämän merkkihahmoja, keskeisiä tapahtumia, tärkeitä paikkoja sekä muistomerkkejä.

Suomalaiset exlibrikset on puolestaan kuratoinut Suomen Exlibrisyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Tuominen. Merkeissä käyvät ilmi yhteydet kirjallisuuden ja muiden kulttuurin osa-alueiden lisäksi erityisesti luontoon.

Kommentoi tapahtumaa (0)