Arkisia säästövinkkejä

Arki sisältää paljon erilaisia kuluja, jotka voivat syödä paljonkin kuukausittaisesta budjetista. Pienellä tarkastuksella voi saada yllättäviäkin säästöjä, jotka auttavat pitämään talouden paremmassa tasapainossa. Paneudumme arjen säästövinkkeihin tässä artikkelissa tarkemmin. Tämä artikkeli on sponsoroitu.

Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Tuttu sanonta pätee monella tapaa käytännön arjessa. Omasta taloudesta kannattaa pitää huolta ja huolellinen rahankäyttö tekee arjesta usein sujuvampaa. Monissa kotitalouksissa otetaan myös lainaa, jolla rahoitetaan suurempia hankkeita. Lainaa ei saisi kuitenkaan ottaa hetken mielenjohteesta, vaan se pitää aina tehdä tarkan ja huolellisen pohdinnan jälkeen.

Syö edullisemmin

Ruoka on arjen yksi merkittävimmistä menoeristä, josta voi helposti säästää. Ruokaostokset kannattaa suunnitella etukäteen, jotta välttyy paremmin heräteostoksille. Suuremmat annoskoot voi säästää seuraavalle päivälle, jolloin kaupassa saatetaan käydä vähemmän. Pyri tekemään ruokaa kotona, koska silloin vältät ruoan noutopalveluja ja pikaruokaketjuja, joista voi muodostua yllättävän korkea hinta - varsinkin jos sitä tekee usein.

Lisäksi itse ruokatuotteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Voisiko arkiruoan perusrungosta muodostaa sellaisen, että se sisältäisi mahdollisimman edullisia raaka-aineita? Toisaalta samaan aikaan pitäisi huomioida ruoan ravinteikkuus, sillä monet epäterveelliset ruoat maksavat vähän.

Esimerkiksi kasviksissa kannattaa suosia sesonkeja, mikä voi monipuolistaa lautasen sisältöä. Jos kasviksia syö enemmän kasvipainotteisesti, voi tutustua vaikkapa kesäkurpitsaa, keräkaalia ja munakoisoa sisältäviin resepteihin. Ne voivat tuoda yllättävän hienoja ja erilaisia makuelämyksiä arjen ruokaan.

Ruokahävikin ehkäiseminen säästää sekä ympäristöä että kukkaroa. Monet kaupat merkitsevät tuotteita tarjouslapuilla, jos niiden viimeinen käyttöpäivä on lähellä. Niitä voi mahdollisesti pakastaa ja jos tarjousruokaa ostaa säännöllisesti, voi siitä saada huomattavankin säästön.

Kilpailuta palvelut

Arkeen mahtuu monia eri palveluita, jotka tuovat parhaassa tapauksessa paljon lisäapua ja arvoa jokapäiväisen elämän pyörittämiseen. Sähkölaskut ja puhelinlaskut tulevat maksettavaksi tasaisin väliajoin ja ne ovat monelle välttämättömiä kustannuksia. Näitä arjen eri palveluita voi kuitenkin kilpailuttaa.

Palveluiden kilpailuttaminen saattaa tuoda edullisemmat palvelut, jolloin voi tehdä selvää säästöä. Sähkön siirtohintaan ei voi itse vaikuttaa, jos ei halua muuttaa edullisemman verkkoyhtiön alueelle. Sen sijaan sähköenergian hinnan kilpailuttaminen on mahdollista ja se on itseasiassa ainoa käytännön tapa vaikuttaa sähkölaskun hintaan.

Myös erilaiset kulutusluotot ovat hyviä kilpailutuksen kohteita. Jos ihminen harkitsee lainanottoa, kannattaa lainat aina kilpailuttaa. Lainavertailu auttaa hahmottamaan omia lainatilannettaan paremmin ja se antaa neutraalia tietoa eri palveluista. Lainoja tarjotaan edelleen melko paljon ja siihen on erikoistunut esimerkiksi Moneezy.

Muista säästämisessäkin kohtuus

Kultainen keskitie on monessa hyvä asia ja säästämiseenkin kannattaa suhtautua maltillisesti. Tavoitteet on hyvä asettaa realistiselle tasolle, jotta ne on mielekästä ja mahdollista saavuttaa. Lisäksi säästäminen on mukavaa, kun se ei kurita liikaa arkista elämää.

Joskus säästäminen voi viedä mennessään ja vimma saattaa lipsua käsistä. Säästäminen on hyvä asia, mutta sekin kannttaa tehdä kohtuudella. Suhtaudu siihen riittävällä rentoudella ja armollisuudella. Tällöin säästämisestä tulee mahdollisesti luonteva osa elämää, eikä se vie liikaa ajatuksia muista tärkeistä asioista. Joskus säästöjä voi käyttääkin, jos siihen tulee oikea sauma. Tämänkin kannattaa tosin tehdä harkitusti, jottei tule virhepäätöksiä.