Muut

Punkaharju kartalla


Järjestäjä:Lusto - Suomen Metsämuseo
Paikka:Lusto - Suomen Metsämuseo
Osoite:Punkaharju
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Punkaharju kartalla

Karttanäyttely esittelee Punkaharjua ja sen lähialueita yli 120 kartan tai karttaotteen voimin. Seudulta on säilynyt runsaasti karttoja, sillä alue on ollut historiallisesti merkittävä matkailukohde, ja sen tärkeä kulkuväylä on ollut harju. Näyttelyssä on kolme teemaa: Punkaharju jääkauden jälkeen, karttakuvan kehittyminen ja teemakartat.

Punkaharjusta lähialueineen on vuosisatojen aikana tehty runsaasti karttoja. Alue on sijainnut valtakuntien rajan läheisyydessä suurimman osan Pähkinäsaaren rauhan 1323 jälkeisestä ajasta, ja alueen vesireitit ja harju ovat olleet tärkeitä kulkuväyliä. Myöhemmin maisemansa takia merkittävänä matkailukohteena alueesta on tehty matkailua ja alueella liikkumista palvelevia karttoja. Lisäksi Metsähallitus teki jo 1800-luvun puolella omistamistaan alueista metsätaloudessa ja metsäntutkimuksessa tarvittavia karttoja, samoin myöhemmin Metsäntutkimuslaitos.

Näyttely pohjautuu arkistoissa säilyneisiin ja erilaisissa painotuotteissa julkaistuihin karttoihin. Näyttelyssä nähdään karttojen avulla, miten Punkaharju on muodostunut jääkauden jälkeen, miten Punkaharjun kuva kartoilla on kehittynyt historian aikana sekä miten Punkaharjun kulttuurihistoria on vaikuttanut karttoihin.

Näyttelyn on koonnut punkaharjulaislähtöinen Antti Kanerva, joka myös laati jääkauden jälkeisiä vaiheita koskevat kartat. Kanervan mielenkiinto karttoihin ja suunnistukseen alkoi jo pikkupoikana, kun hän löysi Punkaharjulla aluemetsänhoitajana toimineen isänsä työpöydän laatikosta kompassin ja Punkaharjun kokeilualueen kartan. Lopullisesti suunnistus vei hänet mukaansa Rajavartiolaitoksessa suoritettuna varusmiesaikana. Myöhemmin Kanerva toimi suunnistuksen parissa useissa eri tehtävissä, muun muassa Suomen Suunnistusliiton liittohallituksessa.

Kaksiosaisessa näyttelyssä karttoja on esillä sekä Hotelli Punkaharjussa että Lustossa. Näyttelyn on tuottanut Lusto osana Punkaharjun Kulttuuriseura ry:n Kotiseutuna kansallismaisema -hanketta (2017-2019), jota on rahoittanut Leader Piällysmies ry.

Näyttely on esillä Lustossa ja Hotelli Punkaharjussa 6.6.2019-12.1.2020.