Näyttelyt

Suomen taiteen tarina


Järjestäjä:Ateneumin taidemuseo
Paikka:Ateneumin taidemuseo
Osoite:Helsinki
Pääsymaksu:min 13 € - max 15

Lähde:Museoliitto

Suomen taiteen tarina

Ateneumin taidemuseossa on maan vanhin ja laajin taidekokoelma. Se kertoo paitsi Suomen taiteen tarinan, myös suomalaisen taidekentän rakentumisesta. Tarina on taltioitunut teoshankintoina, dokumentteina, muistitietona ja kertomuksina.

Ateneumin kokoelmassa on koko joukko ikonisia teoksia, jotka tähdittävät kertomusta Suomen taiteen historiasta. Aloitamme kertomuksemme Alexander Lauréuksen maalauksesta Tulipalo yöllä talonpoikaistalossa (1809). Kaaren toisessa päässä räiskyvät uuden aikakauden tunnuskuvat, 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun taide.

Väliin mahtuu monia klassikoita kuten Albert Edelfeltin Kuningatar Blanka (1877), Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903), jotka kuuluvat kokoelman rakastetuimpiin teoksiin. Joka vuosi kokoelma karttuu ostoin ja lahjoituksin, jotka täydentävät ja rikastavat kertomusta Suomen taiteesta. Hugo Simbergin tuotannon kannalta keskeisen maalauksen Iltaa kohti (1913) hankinta vuonna 2015 on tästä hyvä ja iloa tuottava esimerkki.