Näyttelyt

Helsingin valitut palat


Järjestäjä:Helsingin kaupunginmuseo
Paikka:Helsingin kaupunginmuseo
Osoite:Helsinki
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Helsingin valitut palat

Helsingin valitut palat -näyttelyssä historia tulee lähelle, ja monessa kohtaa kävijä pääsee kokemaan kaupungin menneisyyden kaikilla aisteillaan. "Tuon minä muistan, tuollainen meilläkin oli!" saattaa moni kävijä huudahtaa näyttelyä tutkiessaan.

Näyttelyyn rakennettavassa 1950-luvun kodissa voi testata livenä, miltä tuntuu lekotella Hetekassa ja selailla Anttilan katalogia. Radiossa soivat aikakauden suosikkiohjelmat. Nuppia kääntämällä voi kuunnella vaikkapa Markus-sedän satutuntia, Kankkulan kaivoa tai Tarvajärven aamukahvilla -ohjelmaa.

Näyttelyn helmiin kuuluu myös monen kaupunkilaisen kaipaama pienoismalli vuoden 1878 Helsingistä. Kaupunginmuseo tilasi pienoismallin 1920-luvulla, ja se oli esillä Hakasalmen huvilassa 1980-luvulle asti. Nyt se tuo näkyviin kaupungin muutoksen uudessa museossa.

Löydä oma Helsinkisi

Näyttelyyn on haettu helsinkiläisiä yhdistäviä kokemuksia ja muistoja. Monen helsinkiläisen tärkeisiin paikkoihin kuuluvat kaupungin rannat, jotka on huomioitu näyttelyssä omalla osiollaan. Jotta kokemus olisi täydellinen, kävijät voivat kuvata itsensä melkein aidoissa 1800-luvun lopun uima-asuissa silmiä hivelevän helsinkiläisen rantamaiseman edessä.

Kuten uudessa Helsingin kaupunginmuseossa muutenkin, kaupunkilaiset ovat olleet tiiviisti mukana Helsingin valittujen palojen suunnittelussa. Yhdessä tekeminen jatkuu, sillä yksi osio näyttelystä annetaan säännöllisesti jonkin kaupunkilaisyhteisön uusittavaksi. Ensimmäisenä stagen valtaavat skeittarit, joiden mukana kävijä tutustuu tuttuihin paikkoihin uudesta ja yllättävästä näkökulmasta.