Muut

Mustan nauhan päivä


Järjestäjä:Lenin-museo
Paikka:Lenin-museo
Osoite:Tampere
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Mustan nauhan päivä

Stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalainen muistopäivänä Lenin-museossa keskustellaan totalitarismin vaikutuksista. Kirjailija Ville-Juhani Sutinen puhuu Neuvostoliiton Gulag-järjestelmän tahattomista muistomerkeistä.

Ville-Juhani Sutisen ja Ville Ropposen matkakirja Luiden tie, Gulagin jäljillä, ilmestyi tänä keväänä. Kirjassa käsitellään, mikä Gulag-järjestelmä oikein oli, ketkä leireille joutuivat ja millaista oli heidän elämänsä? Luiden tie perehdyttää lukijan gulagiin ja sen taustoihin ja antaa vankileirien historialle inhimilliset kasvot.

Harjaantuneet Venäjän-matkaajat Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen ovat kulkeneet tuhansia kilometrejä Karjalasta Siperiaan ja Kaukoidän Kolymaan etsimässä muistomerkkejä, hautausmaita ja raunioita vankileirien saaristosta, joka peitti aikoinaan laajoja alueita Neuvostoliitosta. He ovat jututtaneet gulagin kanssa tekemisiin joutuneita ihmisiä, joilla on kaikilla oma tarinansa kerrottavanaan, ja taustoittaneet teosta lähdekirjallisuudella. Lopputulos on monitasoinen, vetävä ja yleistajuinen tietoteos naapurimaamme historian synkästä luvusta.