Helena Kaikkonen – Kaipuun horisontti

Muut

Järjestäjä:Oulun taidemuseo
Paikka:Oulun taidemuseo
Sijainti:Oulun kaupunki

Ajankohta:


Lahde: Museoliitto

Oululaisen tekstiilitaiteilija Helena Kaikkosen (s. 1959) näyttelyn teemana ja innoittajana on luonnon kiertokulun ja ihmiselämän vaiheiden rinnastaminen. Muutos ja toistuvuus rytmittävät niin luontoa kuin ihmisarkea. Aika kuluu, mutta mikään ei koskaan ole lopullisesti valmista.

Elämä pohjoisessa vaikuttaa vahvasti Kaikkosen materiaalilähtöiseen työtapaan. Joka vuosi talviset hanget kätkevät alleen uuden elämän salaisuuden. Oulun lähiseudulta ja eri puolilta Suomea kerätyt rantojen ja metsien luonnonmateriaalit, kuten puiden lehdet, oksat ja juuret sekä erilaiset esteettiset löytöesineet antavat tilaa alitajunnalle ja sattumalle.

On jännittävää nähdä millaisia uusia installaatioita ja yhdistelmäteoksia on syntynyt, kun taiteilija on kierrättänyt tekstiilivarastojaan ja hajottanut vanhoja teoksiaan Pikisaaren Vanhan Villatehtaan työhuoneella. ”Materiaalien löytöpaikka tai alkuperä, ajan jäljet, tuntu ja herkkyys merkitsevät minulle paljon. Olen usein sanonut ajattelevani käsilläni. Materiaalin tuntu sormissa vie ajatuksia eteenpäin.”