Muut

Kati Leinonen – Äimärautio


Järjestäjä:Oulun taidemuseo
Paikka:Oulun taidemuseo
Osoite:Oulun kaupunki
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Kati Leinonen – Äimärautio

Seitsemänvuotiaana ratsastusharrastuksen aloittanut ja edelleenkin lähes päivittäin ratsastava Leinonen tuntee läheisesti hevosihmisten moni-ilmeisen yhteisön ja hevosharrastuksen nykymuodot.

Valokuvataiteilija, TaM Kati Leinonen (s. 1974) aloitti ratsastusharrastuksen Oulun Äimäraution talleilla 7-vuotiaana. Iso-Britanniassa vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen hän palasi rakkaan harrastuksensa pariin reilut kymmenen vuotta sitten ja nykyisin Leinonen ratsastaa lähes päivittäin omalla hevosellaan. Aikuisiällä lajiksi on valikoitunut kouluratsastus.

Äimäraution hevosurheilualue sijaitsee noin 3 kilometriä Oulun keskustan eteläpuolella. Alueella toimii Suomen pisimpään samalla paikalla sijainnut ravirata, joka perustettiin 1922 ja Pohjois-Suomen suurin ja perinteikkäin ratsastusseura, Oulun ratsastajat ry. Erilaiset tapahtumat mukaan laskettuna alueella vierailee vuosittain noin 100 000 kävijää.

Äimärautio on Kati Leinosen ensimmäinen pitkäkestoinen dokumentaarinen valokuvaprojekti, jota hän kuvasi vuosina 2015–2017. Samanniminen valokuvakirja julkaistiin syksyllä 2018. Äimärautio-valokuvasarjan teoksia on aiemmin nähty mm. Suomen valokuvataiteen museossa, mutta laajimmillaan kokonaisuus on esillä Oulun taidemuseossa, jossa on mukana myös hevosen olemusta ja estetiikkaa tutkiva uusi videoinstallaatio.