Muut

Rakkaudesta kotiseutuun


Järjestäjä:Kolin luontokeskus Ukko
Paikka:Kolin luontokeskus Ukko
Osoite:Koli
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Rakkaudesta kotiseutuun

Kolilainen Marjatta Turunen maalaa yksityiskohtaisia öljyväritöitä saaden aiheensa paikallisesta elämästä ja luonnosta. Tuppeensahatulle leppälaudalle maalatuissa teoksissa esiintyvät Kolin maisemien lisäksi muun muassa erilaiset linnut, karjalanruusut, saunan hämyssä löylyttelevät ihmishahmot ja kaskenpoltto.

Marjatta Turusen aktiivinen kuvataideharrastus alkoi lähinnä sattumalta vuosituhannen vaihteessa, kun hän palasi takaisin kotiseudulleen Kolille käytyään omien sanojensa mukaan ”välillä muuallakin näkkäriä tienaamassa”. Maalausvälineet tarttuivat mukaan Viipurin reissulta, kun hän vaihtoi vanhan, ”kutistuneen” kesäasunsa tarjottuun öljyvärilaatikkoon. Ja pitihän niitä värejä tietenkin päästä kokeilemaan.

"Nyt olen saanut kerran viikossa opetusta reilun kahden vuoden ajan Lieksan kansalaisopiston Kuvataiteen perusteet -kurssilla Kolin koululla yhdessä koululaisten kanssa ja ammattitaiteilijan opastuksella”, Turunen valottaa. ”Puulle maalaaminen taas tulee siitä, kun sattui olemaan tuppeen sahattua leppälautaa saatavilla ja tavallisia maalauspohjia olisi pitänyt hakea Joensuusta tai Lieksasta asti. Hyvää pohjamateraalia sai siis lähempääkin”, hän toteaa tyytyväisenä.

Turusen kotiseuturakkautta huokuvat aiheet ovat muodostuneet jo hänen tavaramerkikseen. ”Harrastepiiriläiset sanovatkin, että aina vaan maalaan Kolia, Kolista en pääse mihinkään. Sanovat, että Marjatta aina nikertää noita lintuja, kun se on niin pikkutarkkaa hommaa”, hän kuvaa työskentelyään. Myös paikallinen elämäntapa on lähellä hänen sydäntään. ”Elämä on täällä alkanut kaskesta ja vieläkin sitä Kolilla poltetaan. Kaskesta ovat syntyneet myös nämä maisemat ja maisemassa puolestaan elävät linnut ja karjalanruusut. Ja karjalaisethan käyvät paljon saunassa!” hän ruotii aiheitaan nauraen.