Muut

Muutama sananen naisista


Järjestäjä:Turun linna
Paikka:Turun linna
Osoite:Turku
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Muutama sananen naisista

Naisten värikkäiden elämänkäänteiden kautta piirtyy kuva elämästä aikana, jolloin kirkko ja yhteiskunta säätelivät käsityksiä naisten kasvatuksesta ja asemasta, sopivasta käytöksestä, rakkaudesta ja avioliitosta.

Suuresta kontrollista huolimatta naiset vaikuttivat tekijöinä ja toimijoina erityisesti lesken asemassa ollessaan paljon aiempaa luultua enemmän. 1600-luvun turkulaisten elämää heittelivät välillä rajustikin sodan, kulkutautien, kuoleman ja Ruotsin valtakunnan talouden vaikutukset. Tästä huolimatta näyttelyn esittelemät naiset luovivat vaikeinakin aikoina tarmokkaasti eteenpäin elämässään kukin parhaan kykynsä mukaan suurten sukuverkostojensa tukemana.

Näyttelyn keskiössä ovat turkulaisten porvarisnaisten monivaiheiset ja värikkäät elämäntarinat sekä ruotsalaisen kreivittären Kristina Katarina Stenbockin elämä Turussa. Porvarisnaisista perinteisemmässä vaimon ja äidin roolissa vaikuttivat sisarukset Magdalena ja Katarina Wernle.

Yhteiskunnallisina vaikuttajina toimivat laajaa ulkomaan tuonti- ja vientikauppaa lesken roolissa ja aviomiestensä kautta menestyksekkäästi pyörittänyt Karin Hakola, joka omisti yhden Turun suurimmista kauppahuoneista sekä rautaisena ruukin patruunana toiminut Elin Såger, joka oli ruukkiensa kautta myös merkittävä työnantaja Suomen alueella.

Näyttelyn äveriäimpiä rouvia puolestaan on omia sekä lastensa oikeuksia oikeudessa väsymättömästi puolustanut Ingeborg Gerdner, joka pyöritti varsin laajaa panttilainatoimintaa ja hankki huomattavan suuren omaisuuden. Synkimmän kohtalon koki onnettoman avioliiton seurauksena miehensä myrkyttämisestä kuolemaan tuomittu nuori porvarin vaimo Margareta Kitt.