Näyttelyt

ORNO - Valo ja muoto


Järjestäjä:Keravan museo
Paikka:Taide- ja museokeskus Sinkka
Osoite:Kultasepänkatu 2
04250 Kerava
Pääsymaksu:min 0 € - max 6

Lähde:Tapahtumainfo

ORNO - Valo ja muoto

ORNO – VALO JA MUOTO 18.5. – 25.8.2019

ORNON KLASSIKKOVALAISIMIA JA AALTO-YLIOPISTON MUOTOILUN OPISKELIJOIDEN VALAISINPROTOTYYPPEJÄ

Aalto-yliopisto, Product and Form -kurssi ja Keravan museo

Zhou Chao│ Sara Figueiredo│ Lisa Johansson-Pape│ Gunilla Jung│ Eveliina Juuri│ Heikki Konu│Simo Lahtinen│ Einari Leskinen│ Erik Lindahl│ Gu Liwen│ Pietro Lora│ Megan Mcglynn│ Laura Meriluoto│ Klaus Michalik │ Tommi Neuvonen │ Yki Nummi │ Serpil Oguz│ Saara Ollila │ Inês Ramalhão│ Aarne Routaheimo │ Paula Sartlieva│ Srushti Shan │ Tyko Sillanpää │ Shogo Suzuki │ Heikki Turunen │ Simin Wan │ Svea Winkler │ Minyang Zhang

Ornon tehdas tuli tunnetuksi laadukkaiden designvalaisimien valmistajana. Muotoilijoiden työnä syntyi modernia valaisinmallistoa, joka sai huomiota kansainvälisissä näyttelyissä ja palkittiin mm. 1950-luvulla Milanon Triennaaleissa. Ornon valaisinvalmistus alkoi Helsingissä 1921, siirtyi Keravalle 1937, ja päättyi Keravalla Thorn Lighting Groupin omistuksessa vuonna 2001. Jo ennen sotia Ornon tuotanto alkoi painottua tekniseen valaisinmallistoon ja 1960 sisustusvalaisimet olivat vain 19 prosenttia koko tuotannosta.

Näyttely koostuu Ornon valmistamista muotoiluklassikoista sekä Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoiden ennakkoluulottomista valaisinprototyypeistä. Ornon valaisimet ja nuorten muotoilijoiden kokeilut on laitettu rohkeasti sekaisin ja sisältöä on jäsennelty erilaisten suunnittelulähtökohtien ja muotoilullisten tavoitteiden kautta.

Näyttelyn Orno-valaisimet kuuluvat pääosin Keravan museon kokoelmiin. Moni Ornon klassikko voisi sopia useamman teeman alle. Joissakin tapauksissa aika on mahdollistanut sen, että valaisin voidaan sijoittaa sellaiseen ympäristöön, mihin sitä ei alun perin välttämättä edes tarkoitettu.

Esillä olevan kokonaisuuden keskeinen näkökulma on muotoilu. Ornon mallisto on syntynyt 80 vuoden kuluessa ja on siten valtava. Kovin hyvää käsitystä jokaisen mallin suunnittelun lähtökohdista ei kyetä muodostamaan. Näyttelyn karkea temaattinen jäsentely pyrkii kuitenkin avaamaan erilaisia suunnittelun lähtökohtia ja se voi parhaimmillaan tarjota näkökulman nähdä kauneutta tuotteissa, jotka ovat usein arkisia ja itsestään selviä.

Näyttelysuunnittelu: teollinen muotoilija Simo Puintila. Kuratointi Simo Puintila, yhteistyössä Leena Karttunen, Keravan museo.