Musiikki

JYVÄSKYLÄ SINFONIA: AJAN MYSTEERI


Järjestäjä:Jyväskylä Sinfonia
Paikka:Taulumäen kirkko
Osoite:Lohikoskentie 2
40100 Jyväskylä
Pääsymaksu:29

Lähde:Lippupiste

JYVÄSKYLÄ SINFONIA: AJAN MYSTEERI

Ajan mysteeri
Ke 15.1. klo 19 Taulumäen kirkko
Ville Matvejeff, kapellimestari
Susanne Kujala, urut
Henri Dutilleux: Mystère de l’instant
Francis Poulenc: Urkukonsertto
Arvo Pärt: Sinfonia nro 4, Los Angeles

Aika on menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden suhde. Aika on olemisen ja tapahtumien vääjäämätöntä etenemistä. Aika on suuri mysteeri, jonka perimmäistä olemusta ei ole pystytty ratkaisemaan.

Eri kulttuurit ja säveltäjät ovat kuitenkin yrittäneet. Ranskalainen Henri Dutilleux yrittää selvittää Ajan mysteeriä pilkkomalla ajan pirstaleiksi, joissa jokainen hetki on vain nyt, oma kokonaisuutensa, kuten primitiivisessä pistemäisessä aikakäsityksessä. Hänen maanmiehensä Francis Poulenc vyöryttää urkukonsertossaan vaihtuvia näkyjä ja demonista dramatiikkaa, mutta lopussa palataan alkuun, kuten itämaisten kulttuurien syklisessä aikakäsityksessä. Aikamme esitetyin nykysäveltäjä Arvo Pärt puolestaan palasi neljännessä sinfoniassaan teosmuodon pariin vuosikymmenten tauon jälkeen, ja enkeleistä inspiroitunut teos etenee klassisen johdonmukaisesti alusta loppuun, kuten länsimaisessa lineaarisessa aikakäsityksessä.

Vaikuttaako siis musiikki ajan kokemiseen? Entä kirkkotila, jossa aika ja ajattomuus lyövät kättä? Tervetuloa ottamaan selvää. Mitään pelkäämätön urkuvirtuoosi Susanne Kujala ja ylikapellimestari Ville Matvejeff toimivat ajanottajina.

Jyväskylä Sinfonian konsertteihin mahdolliset lunastamattomat varaukset vapautuvat kaksi viikkoa ennen konserttia. Jos tämä konsertti on loppuun varattu, kun yrität ostaa lippua, katsothan uudestaan tilannetta to 2.1.