Teatteri ja ooppera

NELJÄNTIENRISTEYS


Järjestäjä:Lahden kaupunginteatteri
Paikka:Juhani-näyttämö, Kirkkokatu 14
Osoite:Kirkkokatu 14
15140 Lahti
Pääsymaksu:32

Lähde:Lippupiste

NELJÄNTIENRISTEYS

Jokainen sukupolvi on uusi alku.
Neljäntienristeys on koskettava ja puhdistava kertomus vahvuudesta, heikkoudesta, poikkeavuudesta ja häpeästä. Se on neljän sukupolven tarina savupirteistä hyvinvointi-Suomeen perhesalaisuuksien varjossa. Menneiden sukupolvien taakat siirtyvät seuraaville, jotka joutuvat vuorollaan tekemään tiliään historian kanssa.

Maria, koulutettu kätilö joutuu lunastamaan paikkansa vanhoillisessa Kuusamossa 1900-luvun alussa. Hän saa aviottoman lapsen ja päättää jäädä itselliseksi. Maria kovettaa itsensä ja saavuttaa yhteisön hyväksynnän työnsä kautta. Marian tytär Lahja taas yrittää sopeutua joukkoon: hän kouluttautuu valokuvaajan apulaiseksi ja löytää puolisokseen nauravaisen Onnin, joka vaikuttaa maailman parhaalta isältä. Sota vie kuitenkin puolisot erilleen ja palaava mies on muuttunut. Jälleenrakennuksen koittaessa Lahja saa selville puolisostaan jotain, mitä ei haluaisi tietää. Lahjan miniä, Kaarina, joutuu jakamaan kotinsa katkeroituneen vanhan naisen kanssa. Lahja kostaa oman elämänsä pettymykset Kaarinalle ja tämän lapsille. Vasta kun Kaarina ymmärtää katkeruuden lähteen, hän voi antaa anopille anteeksi.

Tommi Kinnusen esikoisromaani Neljäntienristeys ilmestyi vuonna 2014 ja nousi hetkessä bestselleriksi myyden yli 57 000 kappaletta. Paula Salmisen Turun kaupunginteatterissa 2016 kantaesitetty dramatisointi virittää romaanin juonilangat tiheäksi kudelmaksi, jossa eri aikakaudet paljastavat toistensa salaisuuksia. Ohjaaja Aino Kiven käsittelyssä Neljäntienristeys muuttuu herkän koskettavaksi ja voimakkaan visuaaliseksi teokseksi.

DRAMATISOINTI Paula Salminen
SOVITUS ja OHJAUS Aino Kivi
LAVASTUS Pekka Korpiniitty
PUKUSUUNNITTELU Laura Dammert
KOREOGRAGFINEN APU Ari Numminen
VALOSUUNNITTELU Harri Peltonen
ÄÄNISUUNNITTELU Sami Järvinen

ENSI-ILTA 9.10.2019 SUURELLA NÄYTTÄMÖLLÄ

ROOLEISSA Tomi Enbuska, Jori Halttunen, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Anni Kajos (vier.) Eeva-Kirsti Komulainen, Mari Naumala, Marko Nurmi, Anna Pitkämäki, Henri Tuominen, Liisa Vuori ja Timo Välisaari