Muut, Musiikki, Teatteri ja ooppera, Elokuva ja kirjallisuus

Harrastajateatterin esitys: Runar ja Kyllikki PERUTTU


Järjestäjä:Nilsiän ja Kuopion kaupunki
Paikka:Nilsiä
Osoite:Nilsiä
Pääsymaksu:
Lähde:Tahko

Harrastajateatterin esitys: Runar ja Kyllikki PERUTTU

Nilsiän Manttu, Vesitornintie 1
Esitysajat:
pe 6.3. klo 19, ennakko
la 7.3. klo 15, ensi-ilta
su 8.3. klo 15
pe 20.3. klo 19
la 21.3. klo 15
su 22.3. klo 15
pe 3.4. klo 19
la 4.4. klo 15
su 5.4. klo 15
pe 17.4. klo 19

Käsikirjoitus Jussi Kylätasku ohjaus Nina Honkanen
Liput 18 €
Varaukset ja tiedustelut: 050 409 9619 (klo 12-18)

Rooleissa: Runar Antti Heikkinen ja Kyllikki Elina Parviainen
Jaana Hartojoki, Vilma Huhtala, Lea Kuikkaniemi, Kaija Parviainen, Hanna Pirskanen, Raili Pursiainen, Ismo Rautinen, Pekka Räsänen, Antti Saarelainen, Anna Saastamoinen, Ari Saastamoinen, Pauli Ulmanen ja Marja-Kaarina Väänänen.

Ohjaajalta:

Vuonna 1971 valmistunut ja kolme vuotta siitä Jouko Turkan ohjauksessa Kotkan teatterissa kantaesityksensä saanut, aikansa ns. kohunäytelmä on teemoiltaan ja väittämiltään ikiaikainen. Runar ja Kyllikki on samalla vanha ja viisas, nuori ja rauhaton tarina siitä, kuinka kyläyhteisön yhdessä kehräämä todellisuus muodostuu arjesta ja fantasioista, salaisuuksista ja niiden peittelystä.

Mutta ennen kaikkea se on näytelmä heikomman yksin jättämisestä, jossa viimeinenkin mahdollisuus totuuden tunnistamiseen hävitetään, kun yhteisön tarve kääntää katse pois itsestään kasvaa. Kylää kohdanneeseen tragediaan – Kyllikin kuolemaan – tarvitaan syyllinen, joka kuin yhteisellä sopimuksella on joku, jolla on vähiten voimia tai kykyä puolustautua. Jonkun on otettava toistenkin synnit kantaakseen, kun moraaliltaan ja myötätunnon kyvyssään heikommat eivät siihen pysty. Eivät aiemmin, eivät nyt, saati tulevaisuudessa. Kaksinaismoralismi on kuin musta aukko, johon liian moni putoaa - jopa hän, joka kantaa kirkkainta ja kauneinta valoa.