Teatteri ja ooppera

LOKKI, Suomen Kansallisteatteri


Järjestäjä:Suomen Kansallisteatteri
Paikka:Suomen Kansallisteatteri, Pieni näyttämö
Osoite:Läntinen Teatterikuja 1b
00100 Helsinki
Pääsymaksu:38

Lähde:Lippupiste

LOKKI, Suomen Kansallisteatteri

Anton Tšehov
LOKKI

julma komedia

"Pienen kertomuksen aihe: järven rannalla on asunut lapsuudestaan saakka nuori tyttö, sellainen kuin te. Hän rakastaa järveä kuin lokki ja on onnellinen ja vapaa kuin lokki. Mutta sitten tuli sattumalta mies, näki ja joutessaan huvikseen tuhosi hänet kuten tuon lokin." Trigorin

Kostja Treplevin näytelmässä ei ole eläviä ihmisiä.
Näin sanoo Nina Zaretšnaja, näyttelijäksi haluava nuori nainen, johon Kostja on rakastunut epätoivoisesti. Kirjalliseen kunnianhimoonsa ja rakkauteensa pakahtuva nuori mies on vaikeassa tilanteessa: hänen äitinsä, mittavaa mainetta nauttiva näyttelijätär Irina Arkadina on ottanut rakastajakseen Trigorinin, tunnetun kirjailijan ‒ ja Kostja on joutunut altavastaajaksi niin taiteessa kuin rakkaudessa. Toiset jäävät, toiset lähtevät, mutta karkuun ei pääse kukaan, kun rakkauden kohteet ovat vääriä kohtalokkaalla tavalla.

Anton Tšehovin Lokki (1896) ‒ ensimmäinen hänen neljästä suuresta näytelmästään ‒ on mestarillisen syvällisesti kirjoitettu teos taiteesta, rakkaudesta, nuoruudesta, vanhuudesta ja elämänvalintojen oikullisuudesta. Lokin henkilöiden kaipuu on täyttymätöntä. Mitä he lopulta etsivät, mitä haluavat toisiltaan? Sorinin kartanossa järven rannalla aikaansa viettävien ihmisten omahyväinen joutilaisuus ennakoi suurta muutosta, joka häämöttää jo horisontissa ‒ vielä epätodellisen etäisenä mutta vääjäämättömänä.

Visuaalisen ja fyysisen teatterin kehutun taitajan, Anne Rautiaisen ohjauksessa Tšehovin ajaton läpileikkaus ihmisen sieluun sulautuu kirkkaiden näyttämökuvien kauneuteen. Rautiainen on aiemmin ohjannut Kansallisteatteriin esitykset Mestari ja Margarita (2017) sekä Perhosia askelten alla (2013). Irina Arkadinan roolissa esiintyvä Maria Kuusiluoma viettää Lokki-esityksen myötä 25-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 18.9.2019

Rooleissa Aksa Korttila, Maria Kuusiluoma, Jussi Lehtonen, Esa-Matti Long, Miro Lopperi (TeaK), Petri Manninen, Pirjo Määttä, Emmi Parviainen, Timo Tuominen ja Vesa Vierikko

Ohjaus Anne Rautiainen
Suomennos Jalo Kalima
Lavastus Katri Rentto
Pukusuunnittelu Saija Siekkinen
Koreografia Jenni Nikolajeff
Valosuunnittelu Ville Toikka
Äänisuunnittelu Esa Mattila
Videosuunnittelu Pyry Hyttinen
Naamioinnin suunnittelu Laura Sgureva

Liput
Peruslippu 38 €
Eläkeläinen 34 €
Opiskelija 20 €