event-191176 event-191176

Näyttelyt

De Urbe Uloa – maalauksia Oulun kaupungista


Järjestäjä:Pohjois-Pohjanmaan museo
Paikka:Pohjois-Pohjanmaan museo
Osoite:Oulu
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

De Urbe Uloa – maalauksia Oulun kaupungista

De Urbe Uloa -näyttelyn maalaukset keskittyvät pääosin Oulun ydinkeskustaan. Niin öljy- ja akvarellimaalauksissa kuin guasseissa ja piirroksissa esiintyy maisemia Oulun kaupungista, ja joko yhä katukuvassa olevia tai katukuvasta poistuneita rakennuksia. Teokset ovat tulleet museon kokoelmiin vuosien varrella muun lahjoitusmateriaalin mukana. Suurin osa esillä olevista noin 30 teoksesta ei ole ollut aiemmin esillä näyttelyissä.

Kaunis latinankielinen näyttelyn nimi muistuttaa vuonna 1737 ilmestyneestä Johannes Snellmannin maisterinväitöskirjasta De Urbe Uloa, joka on suomennettu vuonna 2000 nimellä Oulun kaupungista (suomentanut Sari Kivistö). Snellmannin väitöskirja oli ensimmäinen Oulun kaupunkia käsitellyt historiallinen teos. Väitöskirjassaan Snellmann esittelee Oulun historiaa, rakennuksia, asemakaavaa, elinkeinoja ja kauppaa.

Näyttely tuo yhteen maalauksiin liittyviä kokoelmaesineitä, ihmisiä, tunnelmia sekä tarinoita tauluissa esiintyvien rakennusten ja maisemien takaa. Matrikkelitaiteilijat jäävät taka-alalle, mutta harrastetaiteilijoiden elämää valotetaan hieman. Osa heistä on jäänyt lähes tuntemattomiksi.

Näyttelyssä selviää, miten oululaisen perheen sohvakalusto liittyy Hilkka Inkalan piirrokseen tai miksi opettaja Olga Slottsbergin uuninsuojus on esillä. Entäpä paloämpäri tai kuparikattila?

Näyttelyssä on esillä myös oululaisen hopeaseppä Anders Brusen valmistama hopeinen "rotanhäntälusikka". Bruse toimi kaupungissamme vuosina 1678-1683. Lusikka löytyi Lyseon pihamaan kaivausten yhteydessä vuonna 2007 ja se ei ole ollut aiemmin yleisön nähtävillä. Lusikka kuuluu Kansallismuseon kokoelmiin.